Rodila kod kuće pa odmah ugušila dijete. Dobila 11 godina zatvora

Ž. R. pravomoćno je osuđena na 11 godina zatvora, odlučio je Vrhovni sud nakon što je odbio žalbe na nepravomoćnu presudu koju je  u  lipnju 2020. donio zagrebački Županijski sud.

Bila je optužena za teško ubojstvo svog djeteta, a prema optužnici, netom nakon što je u kući bez pomoći rodila živo dijete, pritiskom ruke zatvorila mu je dišne putove, uslijed čega se novorođenče ugušilo.

Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud naveo je kako smatra da je kazna zatvora od 11 godina primjerena kazna. Pojasnili su i da je Ž. R. olakotnim cijenjeno što je neosuđivana, što je u trenutku počinjenja ubojstva bila smanjeno ubrojiva, što živi u nepovoljnim socioekonomskim prilikama koje ipak nisu bile takve da bi opravdale izricanje niže kazne.

“Optuženica je kazneno djelo počinila kao majka troje djece, od kojih je dvoje još otprije smješteno u udomiteljsku obitelj. U međuvremenu je pokrenut postupak posvojenja za treće dijete. Optuženica ima obilježja ovisnog poremećaja ličnosti. Roditeljski status i činjenica da je tijekom kaznenog postupka zasnovala zajednicu s novim partnerom i rodila još jedno dijete nema značaj olakotne okolnosti koja treba rezultirati umanjenjem kazne”, navedeno je u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

IZVORvecernji.hr
Prethodni članakZeničaninu osam mjeseci zatvora zbog teške krađe
Sljedeći članakIz “Pravde za Davida” pozvali Inzka da reaguje: Strpljenje roditelja je na izmaku