bbbb6d9748c8362b5b596c3b63b80300
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Roditelji koji ostvare status roditelj njegovatelj, a samim tim i pravo na mjesečnu naknadu od 406 KM u Federaciji, plaćene doprinose za PIO, zdravstveno, gube pravo na njegu i pomoć koju su imali na dijete, potvrđeno nam je u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

FIXGEHALT

Podsjećamo, na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojen je Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima, dok na Domu naroda FBiH ostaje da o zakonu glasaju u septembru. Ukoliko potvrde zakon, njegova primjena se može očekivati početkom 2022. godine.

Nakon 65. godine pravo na tuđu njegu i pomoć

– Roditelji koji ostvare status njegovatelja umjesto dosadašnje 274 KM, koliko iznosi njega i pomoć, dobijat će 406 KM po drugom pravu – rekao nam je Miroslav Jurešić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike u Sektoru za socijalnu zaštitu i zaštitu porodice i djece.

LIDER

S obzirom na to da je zakonom određeno da mjesečnu naknadu roditelj njegovatelj prima do 65. godine života, pitali smo šta će se dogoditi s onima koji nakon navršene 65. godine nemaju uvjeta za odlazak u penziju.

– Oni mogu ponovo ostvariti pravo na njegu i pomoć za dijete – rekao nam je Jurešić.

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike su nam kazali kako ne znaju tačan broj roditelja njegovatelja.

– Tačan broj korisnika prava nije moguće utvrditi prije implementacije zakona o roditeljima njegovateljima. Prema analizama koje su rađene prilikom pripreme propisa, procijenjeno je da bi oko 3.500 roditelja moglo ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja. S pretpostavkom da Dom naroda FBiH usvoji zakon u septembru, mogao bi se početi primjenjivati početkom naredne godine – navode u Ministarstvu.

Najnižu plaću određuje Vlada FBiH

Osvrnuli su se i na iznos minimalne plaće FBiH koja je 406 KM, a koliko će primati roditelj njegovatelj.

– Što se tiče trenutnog iznosa najniže plaće u FBiH, relevantna je odredba člana 78. Zakona o radu, kojom je propisano da Vlada FBiH utvrđuje najnižu plaću nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem. U odredbi je propisano da će Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva finansija u saradnji sa Federalnim zavodom za programiranje razvoja, a uz prethodne konsultacije sa ESV-om, donijeti propis kojim će propisati metodologiju izračuna i usklađivanja najniže plaće – rekli su.