Portal 072info

Roditelji i djeca s one strane zakona: Uzgoj marihuane u BiH postaje porodični biznis

Posljednjih godinu dana policija u BiH je imala više slučajeva u kojim su hapšene čitave porodice, kojima je uzgajanje i preprodaja droge bio porodični biznis.

U policiji pojašnjavaju da i oni ostanu začuđeni kada prilikom akcije shvate da roditelji svjesno pomažu sinu u uzgoju marihuane, piše Blic.

– Imali smo slučajeva da, kada pronađemo plantažu, otac najčešće tvrdi da je on to uzgajao kako bi zaštitio sina. Tokom istrage se utvrdi ko je uzgajao marihuanu, pa se ipak uhapse odgovorni. Međutim, u posljednje vrijeme bilo je dosta slučajeva da su hapšeni otac i sin, ili supružnici ili više članova jedne porodice – pojašnjava sagovornik Blica.

Zadnji slučaj zabilježen je u policijskoj akciji „Povratnik“. U ovoj akciji policija je zaplijenila više kilograma heroina, od kojeg je skoro pola bilo veoma dobrog kvaliteta, ali ono što para oči jeste da su tom prilikom uhapšeni otac i dva sina.

Prvo su pripadnici SIPA priveli Aleksu Krndiju (55) i njegovog sina Petra, a sedam dana kasnije uhapšen je i Srđan Krndija. Njima je u međuvremenu Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor.

U isto vrijeme je i na području Tuzlanskog kantona izvedena uspješna akcija u borbi protiv narko dilera. Tom prilikom uhapšen je Nedžad (50) i njegovi sinovi Dževad (20) i Jasmin (29) Fočić. Oni su bili optuženi da su dio kriminalne grupe koja se oko pola godine bavila švercom narkotika, a koju je formirao upravo Nedžad.

Zanimljiv slučaj zabilježen je i sredinom jula ove godine u mestu Modrički Lug u Vukosavlju. Tada je policija u sklopu akcije „Plantaža 2017“ obilazila mjesta pogodna za uzgoj indijske konoplje. Tom prilikom u šumarku na obali rijeke Bosne zatekli su supružnike S.B. i N.B. iz Odžaka i njihovog maljoletnog rođaka (17) kako zalijevaju konoplju.

Oni su tada uhapšeni, a policija je od njih oduzela šest stabljika indijske konoplje visine od 90 do 110 centimetara.

Početkom juna trebinjska policija je u selu Veličani uhapsila oca i sina Anđelka i Darko Amanovića. Od njih je policija tada oduzela desetak kilograma marihane koju su sakrili u buretu, zatim oružje i veću količinu ukradenih stvari. Njih dvojica su bili poznati policiji od ranije zbog krivičnih djela.

Slična situacija je bila i prošle godine u akciji „Jezero“ u Pelagićevu kada je policija uhapsila Lazu i njegovog sina Nikolu zbog sumnje da su bili članovi organizovane kriminalne grupe koja je uzgajala i prodavala marihuanu. Prilikom pretresa kod njih je pronađeno i oružje i municija za koje nisu imali dozvole.

Krajem marta ove godine pripadnici MUP RS proveli su veliku akciju u nekoliko gradova u kojima je uhapšeno više osoba, među kojima je bio i bokserski sudija Jelenko Tamburić.

Privođenje Jelenka Tamburića

Osim njega, tada je privedena i njegova supruga Vesna Tamburić, njen sin iz prvog braka Vedran Bodiroža i Marko Duvnjak, koji je oženio Bodirožinu sestru, te još nekoliko osoba.

U ovoj akciji policija je oduzela 333 grama kokaina, 107 grama marihuane i oko 6.400 tableta sintetičke droge.

Fokus.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box