Portal 072info

Roditelji djeteta zaraženog koronavirusom u problemima: Moguća zatvorska kazna ili oduzimanje starateljstva

shutterstock 53150866 1024x681 1 696x463 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi slučaj djeteta zaraženog koronavirusom u jednoj beogradskoj školi osim što je podigao veliku buru u javnosti, mogao bi roditelje skupo da košta.

U najgorem slučaju prijeti im kazna zatvora i do 12 godina i oduzimanje djeteta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, nakon što se saznalo da su roditelji poslali dijete trećeg razreda u Osnovnu školu “Braća Jerković” u beogradskom naselju Železnik znajući da je dijete testirano na Covid-19, a kasnije i pozitivno na koronavirus, sam ministar prosvjete Mladen Šarčević je kazao je da će roditelji snositi odgovornost za nesavjesno ponašanje.

– Ministarstvo prosvete uputilo je prijavu protiv ove porodice Centru za socijalni rad zbog ozbiljne povrede bezbjednosti druge djece i nesavjesnog ponašanja, rekao je Šarčević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tim povodom mediji su kontaktirali advokate kako bi im pojasnili kakve kazne mogu biti propisane u konkretnom slučaju.

– Ako nadležni organi utvrde da postoji odgovornost roditelja, prijeti im kazna zatvora u trajanju do 3 godine zbog nepostupanja po odlukama nadležnih organa koje su donesene u cilju suzbijanja epidemije. Ako bi dijete zarazilo nekoga drugog, i ako bi usljed toga nastupile teže posljedice ili smrt tog lica, pretila bi im kazna u trajanju do 12 godina zatvora, kaže za Blic advokat iz Beograda Miloš Radulac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On napominje da bi činjenica da je dijete odvedeno u školu u momentu kada roditeljima nisu bili poznati rezultati testa, a naročito ukoliko su postojali neki simptomi zbog kojih je dijete i testirano na prvom mjestu, ukazivala na to da se ovdje radi o “grubom ogrešenju o zdravstvene propise i nebrizi za dobrobit drugih lica”.

Ipak, posljedice bi po roditelje mogle da budu i teže. Na to je ukazao i Radulac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovakav postupak roditelja bi mogao također biti signal organu starteljstva da pokrene postupak za djelimično ili potpuno lišenje roditeljskog prava, zbog grubog zanemarivanja roditeljskih dužnosti, zaključuje on.

Da bi roditelji mogli krivično odgovarati napomenuo je jutros i pomoćnih ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Objasnio je da će Ministarstvo zdravlja, kao logistika u zavisnosti kakve podatke dobije od nadležnog Zavoda za javno zdravlje, gradskog ili Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, preduzeti i mjere.

Dodao je da za fizičko lice inače postoji prekršajna odgovornost od 50.000 do 150.000 dinara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Suština prekršaja jeste ugrožavanje javnog zdravlja građana i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije. U odnosu na procjenu rizika koju će epidemiolozi procijeniti i u odnosu na zdrvstveni nadzor koji će narednih dana uslijediti nad tom porodicom, djetetom i svim ostalim đacima koji su u tom razredu boravili, preduzeće se mjere, pojasnio je pomoćnik ministra zdravlja.
Ministarstvo: Od savjetodavnog rada do izmještanja iz porodice

Roditeljima koji ne budu poštovali epidemiološke mjere prijeti nekoliko kazni, od kojih je najozbiljnija nadzor nad roditeljstvom. Kazne po prijavi propisuje Centar za socijalni rad, navode u Ministarstvu rada i socijalne politike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Centar za socijalni rad u okviru svojih javnih ovlaštenja vrši procijenu načina na koji roditelji vrše svoje roditeljsko pravo, a mjere se kreću od savjetodavnog rada na unaprijeđenju roditeljskih vještina, pa sve do mjera korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava. U situaciji grubog kršenja i zloupotrebe ovog prava, djeca mogu biti izdvojena iz porodice i izmještena u adekvatniju sredinu, kažu u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

Međutim, Centar za socijalni rad nema nadležnost ukoliko su nesavesnim postupcima pojedinih roditelja ugrožena druga djeca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Centar za socijalni rad nema nadležnosti da preduzima mjere u situaciji kada građani svojim postupanjem ugrožavaju drugu djecu, uključujući i situaciju kada to čine slanjem svog djeteta u školu, a da je nedovoljno utvrđeno zdravstveno stanju, kažu u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, prenosi Srpskainfo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Pitanje koje ste se sigurno zapitali: Zašto je korona virus po neke smrtonosan, a neki dobiju samo blage simptome?

072info.com

Broj umrlih od koronavirusa premašio milion!

072info.com

MASKE NAM NEĆE BITI JEDINO ODBRAMBENO ORUŽJE: Lako bi se moglo desiti da još nešto nosimo na glavi

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)