Roditelji ogorčeni ponašanjem načelnika općine: “Oni krše preventivne mjere, ugrožavaju zdravlje naše djece”

Screenshot 5 655

Mjere zaštite od širenja koronavirusa u ovoj lokalnoj zajednici ne poštuju čak ni najodgovorniji za njihovo provođenje, što izaziva revolt naročito kod roditelja učenika.

U srbačkoj opštini evidentirano je pet novozaraženih osoba koronavirusom, saopšteno je danas u Higijensko-epidemiološkoj službi srbačkog Doma zdravlja, a potvrđeno od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Među zaraženima su tri mlađe i jedna starija ženska osoba, kao i stariji muškarac koji je smješten na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

Zaraženi su uglavnom imali kontakt sa oboljelim osobama, a u pitanju su porodični klasteri.

Iako je epidemiološka situacija nepovoljna, u ovoj lokalnoj zajednici provođenje mjera zaštite od širenja koronavirusa se slabo primjenjuju.

To je evidentno čak i od početka školske godine, kada i najodgovorniji funkcioneri krše pravila ponašanja, zloupotrebljavajući  i „prvačiće“ za  ličnu promociju  u predizborne svrhe. Gotovo se utrkuju da dijele, najčešće, skromne  poklone svakom prvačiću lično u učionicama ne misleći pritom da time ugrožavaju zdravlje mališana.

Mnogi roditelji su osudili ovakvu pojavu, pa čak i gest načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića, koji je kao predsjednik Štaba za  vanredne situacije  dijelio  poklone  „prvačićima“ u školama  u Srpcu i Nožičkom. Pokloni su se mogli  podijeliti i na  bezbjedniji način – kažu roditelji, kojima iz preventivnih mjera nije dozvoljen ulazak u školu.

Djeci treba dati podršku i čestitati početak nove školske godine, ali svakako, u skladu sa novonastalom situacijom vezano za koronavirus i propisanim mjerama ponašanja.

Stanje u Srpcu ne daje prostor za opuštanje. Naprotiv, nužno je jačanje discipline, koja, nažalost, izostaje na terenu, piše BN TV.