Portal 072info

Roditelji ostali bez posla, predavanja nisu u učionicama: Hoće li se studentima umanjiti školarine?

2d33e78e651fa2e3cb9a4d10a1f61051
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Studenti Univerziteta u Sarajevu (UNSA) traže da im se za 2020/2021. akademsku godinu umanje školarine, budući da predavanja neće biti u učionicama, kao i zbog toga što mnoge porodice imaju umanjena primanja usljed ekonomskih posljedica koronavirusa ili su roditelji ostali bez posla.

Kako nam je kazao Hamza Vahid El-Din, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA (SPUS), oni su za početak tražili da samofinansirajući studenti školarinu plaćaju u ratama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Tražit ćemo i sastanak sa Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo i Ministarstvom obrazovanja KS, ne samo zbog korone i toga što su roditelji ostali bez posla, nego i jer studenti nisu bili u učionicama na predavanjima, a neće biti ni u narednoj akademskoj godini. Na vježbama hoće, ali neće biti u učionicama – istakao je El-Din.

Dodao je kako vjeruju da se prethodne godine uštedjelo na resursima jer studenti nisu dolazili na fakultete, te je potrebno izvršiti određene korekcije školarina za samofinansirajuće studente.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovih dana vršimo analizu gdje ide novac od školarina, koji je to udio za resurse, nastavu i tako dalje, te ćemo na osnovu toga formirati naš zahtjev. Mi smo slali zahtjeve tog tipa Vladi KS i premijeru, međutim, odgovor nismo dobili i naš sljedeći korak je da razgovaramo sa Ministarstvom finansija KS i vidimo koje su njihove projekcije i mogućnosti – objasnio je.

Naš sagovornik je dodao da, iako je nova akademska godina na pragu, još nije kasno da se traži korekcija cijena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ne bih rekao da je sada kasno za to, s obzirom na to da će studenti plaćati školarinu u tri rate. Njima se uvijek umanjenje može reflektirati na posljednju ratu školarine, koja će biti u drugom semestru, tamo nekad u februaru ili martu – kazao je El-Din.

Prema njegovim riječima, ovi zahtjevi tiču se samofinansirajućih studenata. Za redovne studente se izdvajaju sredstva iz budžeta i oni plaćaju upisninu koja je simbolična, i iznosi oko stotinu maraka, tako da ne vjeruje da je tu potrebno vršiti neke korekcije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Većina studenata se žali na to da su platili školarinu, a da nisu bili u učionicama. Istina, nastavu jesu imali u određenoj formi, ali ne u učionicama. Imamo i slučajeva gdje su se studenti žalili, odnosno tražili pomoć u smislu da su roditelji ostali sa smanjenim plaćama, i tako dalje. Mi smo razgovarali sa ministrom obrazovanja oko toga, on je rekao da će se založiti u Vladi KS da vidi šta se može po tom pitanju uraditi, da se pomogne tim porodicama koje imaju studente, a čiji su roditelji pogođeni ekonomskim posljedicama pandemije. Međutim, nismo još dobili nikakav odgovor od ministra i uskoro ga očekujemo.

Stav SPUS-a je, kako je kazao, da je potrebno umanjiti školarine, pogotovo jer one na nekim fakultetima iznose i po šest ili sedam hiljada maraka, a studenti iako nisu na fakultetu plaćaju tako visoke iznose.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Pomagalo se raznim sektorima i kompanijama zbog ekonomskih posljedica pandemije, zasigurno da ne bi bilo fer da se iz toga izostave studenti – zaključio je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)