Roditelji prijete protestima zbog štrajka u školama već četvrtu sedmicu

12.03.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zbog koronavirusa prekinuta je nastava u osnovnim i srednjim skolama u Kantonu Sarajevo. rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Roditelji djece koja već četvrti tjedan zbog štrajka nastavnika na pohađaju nastavu u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) zaprijetili su protestima, a resorna ministrica najavila je da će se izvanredno organizirati nastava za završne razrede osnovnih i srednjih razreda od sljedeće sedmice.

Školske klupe u ZHK ostale su prazne od 9. januara ove godine kada je nastavljena nastava u svim drugim školama u BiH u kojima se odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu. Predstavnici kantonalnih vlasti sa sjedištem u Širokom Brijegu i sindikata od tada se ne mogu dogovoriti o visini povećanja plaće i novom kolektivnom ugovoru.

ČITAJ JOŠ:  Oprema za uzgoj marihuane donirana srednjoj školi za praktičnu nastavu učenika

Roditelji djece pozvali su Vladu i predstavnike školskih sindikata da postignu dogovor kako djeca više ne bi ispaštala zbog nepostizanja dogovora.

“Kao roditelji osjećamo se zanemareni, a naša djeca napuštena. Krajnje je vrijeme da nas se čuje i uzme u obzir. U suprotnom ćemo biti prisiljeni na prosvjede i druge zakonski regulirane mjere, a s ciljem zaštite djece i njihovih temeljnih prava”, navedeno je u priopćenju vijeća roditelja.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK Ružica Mikulić najavila je kako će od ponedjeljka krenuti nastava za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola kako ne bi imali probleme pri nastavku daljnjeg obrazovanja i upisima u srednje škole te visokoškolske ustanove.

ČITAJ JOŠ:  Škola u BiH ukinula mobilne telefone na času

Najavila je kako se pregovori sa sindikatima osnovnih i srednjih škola nastavljaju, te da se nada kako će uskoro biti postignut dogovor o prekidu štrajka.

Vlasti su ranije nastavnicima ponudile povećanje plaće od 10 posto, dok još postoje razlike oko sadržaja Kolektivnoga ugovora.

GODISNJICA
MARKETING