RODITELJI SAZNAJTE: Kako prepoznati dijete koje se drogira

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Adolescenti su radoznali, imaju želju da budu prihvaćeni u društvu, da pobijede svoju nesigurnost tako što će uzimati drogu. Ako već dođe do toga, promjena u ponašanju mogu da budu glavni pokazatelj roditeljima da se sa njihovom djecom nešto loše događa.

Promjena ponašanja je u tim godinama normalna pojava i tu je, kako smatra neuropsihijatar Tanja Raičević, vrlo važno umijeti tačno procijeniti da li je to samo životna faza ili je dijete počelo da se drogira. Pošto adolescencija vuče u drugačije ponašanje i bunt protiv autoriteta, dijete treba posmatrati i biti s njim da bi se uočila razlika.

Roditelj koji redovno “prati” svoje dijete neće imati problem da napravi razliku, ali za one koji ne znaju ili kojima je lakše da misle da je sve u redu, evo nekih znakova na koje treba da obrate pažnju.

Kasnije dolaženje kući može da bude pokazatelj, mada je tinejdžerstvo doba kada se počinje sa izlascima. Zatvaranje u sobu opet samo za sebe ne mora mnogo da znači, ali i može da bude pokazatelj da dijete želi nešto da sakrije i da je okrenuto sebi. Promjena društva je već konkretniji pokazatelj i treba da se postavi pitanje zašto je došlo do toga.

– Odsustvo djeteta u kući, i fizičkog i psihičkog, glavni je kriterijum za promjenu ponašanja kod narkomana. Kada zavisnost već uzme maha, dijete dobija zapušten izgled, uske zjenice, mada danas mladi stavljaju kapi za oči. Kod nekih postoji crvenilo oko nosa, izbodene vene u zavisnosti od toga čime se drogiraju – kaže za “Blic” dr Raičević, šef intenzivne njege u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj.

Ona dodaje da postoje neki specifični pokazatelji za različite droge. Na primer, oni koji konzumiraju marihuanu, imaju crvene oči, jedan specifičan zadah i zatvaraju se u sebe, dok oni koji konzumiraju ekstazi postaju hiperaktivni, ubrzani, jako se znoje, uzimaju dosta vode, imaju krvave bionjače…

Drugačije mišljenje ima psihoterapeut Zoran Milivojević koji smatra da – promjena ponašanja u tinejdžerskom periodu dolazi kao neminovna stvar i da ima puno lažnih znakova koji mogu da uplaše roditelja.

Roditelji su već dovoljno paranoični prema pubertetlijama. Depresija, emotivno nezadovoljstvo i popuštanje u školi mogu da se jave i sami od sebe. Po njemu, jedini siguran pokazatelj je testiranje mokraće na drogu, bilo da to roditelj uradi krišom, bilo da je to u dogovoru sa djetetom. Postoje razni testeri koji detektuju razne vrste droga i daju rezultat poslje samo nekoliko minuta.

– Važan je odnos roditelj-dijete i da se dijete redovno prati, jer ćete tako najbolje uvidjeti razlike. Isto tako, preporučujem u svakom trenutku razgovor djeteta sa roditeljem na temu droge, kao što ja radim sa svojim djetetom. Imam dogovor sa svojim sedamnaestogodišnjakom da kad god mi djeluje sumnjivo, da urin na analizu i to smo već nekoliko puta uradili – priča Milivojević.

Zašto djeca uzimaju drogu

Iskustvo doktora u Drajzerovoj pokazuje da djeca počinju da uzimaju droge najčešće u 16. i 17. godini. Ponekad je to iz čiste radoznalosti, ponekad da bi ih prihvatilo društvo, a nekad je to želja da se dodvore suprotnom polu ili nekad da se “opuste” ako su nesigurni.