Roditelji transmuškarca koji će u subotu ponosno šetati Sarajevom: Naše dijete izraslo je u jednu snažnu, zrelu, dobro obrazovanu i sposobnu osobu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Povorka okuplja sve koji imaju razumijevanja za različitosti, smatraju Majda i Vladimir Sarzinski, roditelji transmuškarca, koji će 25. juna ponosno šetati Sarajevom

Treća bosanskohercegovačka Povorka ponosa održava se u subotu pod sloganom “Porodično okupljanje”, a tim povodom razgovarali smo sa Majdom i Vladimirom Sarzinski, roditeljima transmuškarca iz Sarajeva. Za Oslobođenje porodica Sarzinski govori o značaju podrške koju roditelji trebaju pružiti djetetu i odnosu bh. društva prema različitostima. Naglašavaju da su porodica, porodična okupljanja, podrška, razgovor, razumijevanje, ljubav, pa čak i neslaganje sa svime što se kaže, vrlo važni za njih kao roditelje.

LJUBAV I PODRŠKA

– Ovogodišnju Povorku ponosa doživljavamo kao jedno porodično okupljanje, okupljanje svih onih koji imaju razumijevanja za različitosti i ovim okupljanjem pokazuju ljubav i podršku, kažu nam Majda i Vladimir.

Raduju se subotnjem okupljanju koje doživljavaju kao šetnju i druženje u veselom okruženju djece i prijatelja.


Za rušenje barijera u glavama najbitnije je posložiti prioritete – prvo mjesto zauzima naše dijete, a onda svi ostali. Šta će reći mahala, najmanje je bitno, kažu Majda i Vladimir

– Stavljamo do znanja da smo tu gdje i pripadamo, ističe porodica Sarzinski.

Govoreći o procesu autovanja pripadnika LGBTIQ+ zajednice, naglašavaju da bi roditelji trebali biti najveća, najvažnija i bezuslovna podrška djetetu.

– Naravno, u situaciji autovanja djece, ni roditelju nije lako. Kada su se djeca spremna otvoriti i reći šta osjećaju i misle, oni su u sebi donijeli odluku da kažu, da budu hrabri, da priznaju svoje osjećaje – da kažu sve, pa šta bude, neka bude. A roditelj, iako ima sumnje, nikada nije spreman i tada je veoma slab, ranjen, ne zna šta se desilo, ne razumije, traži krivca u sebi, djetetu, društvu… Ali, svejedno, treba i mora biti uz svoje dijete, potražiti odgovore, tražiti pomoć i za sebe i uvijek biti podrška svom djetetu, govore Majda i Vladimir.

Kao porodica nisu imali negativnih ili loših komentara, razgovora ili loših iskustava, a i prijatelji i poznanici su im bili i ostali podrška.

– Svi su puni razumijevanja i podrške. Naše dijete izraslo je u jednu snažnu, zrelu, dobro obrazovanu i sposobnu osobu, ističu ponosni roditelji.

Na pitanje kako pobijediti u borbi protiv nepravde i nejednakosti u društvu, odgovaraju nam da je, ako bi i trebalo nešto pobjeđivati, samo istina ta koja pomaže.

– I edukacija, učenje da postoje različitosti, već odmalena, dodaju Majda i Vladimir.

Smatraju da je u procesu autovanja izrazito važno razgovarati sa drugim porodicama.

– Ni mi kao majka i otac, iako smo od početka bili podrška svom djetetu, nismo puno razgovarali ili pomagali nekome van naše kuće. Jako nam je pomoglo druženje sa drugom djecom i drugim roditeljima, koje je organizovao Sarajevski otvoreni centar i divni mladi ljudi u njemu i oko njega. Učenje u tom timu, razgovor sa tom djecom i tim hrabrim roditeljima i nama je upalio svjetlo nad glavom, dao više snage i malo vjetra u leđa. A mnogo djece i roditelja sigurno treba pomoć, govore Majda i Vladimir.

NEPRAVEDAN ODNOS

Kažu da konačno rješenje problema Zakona o javnim okupljanjima ovisi i o članstvu BiH u Evropskoj uniji.

– Ulaskom u EU će se sigurno dosta toga riješiti, olakšati i promijeniti nabolje. Valja dočekati, ističu roditelji i ukazuju da nepravedan odnos prema svima koji su različiti traje vjekovima.

– Vjerovatno će takav odnos još dugo trajati i teško će biti kod svih promijeniti stav i mišljenje. Nadamo se da će onih koji nemaju znanja i razumijevanja biti sve manje i manje, zaključuju Majda i Vladimir, piše Oslobođenje.