40


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Nakon što je direktorica OŠ “Petar Kočić” Mevlida Dervišefendić smanjenjem ocjene iz vladanja kaznila učenike bošnjačke nacionalnosti, zbog pet neopravdanih časova koje su napravili 25. novembra obilježavajući Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ogorčeni roditelji iz dva povratnička naselja Sjenina i Sjenina Rijeka kod Doboja, okupili su se jutros na mirnim protestima.

Ovi učenici nisu krenuli u 2. polugodište, a u tome su im se pridružila i ostala bošnjačka djeca, njih 180 od 220 koliko broji ova škola.

Sakupili 500 maraka

Okupljanje nezadovoljnih roditelja, stotinjak metara od škole u Sjenini Rijeci, organiziralo je Vijeće roditelja na čijem je čelu Aida Mujakić, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Prisustvovalo je 50-tak roditelja. Mujakić je na protokol škole predala direktorici zahtjeve roditelja.

– Tražimo sprečavanje diskriminacije naše djece, vraćanje Bosanskog jezika i grupe nacionalnih predmeta, smjenu direktorice Dervišefendić. To su uvjeti da bi se djeca vratila u školske klupe, kako učenici ne bi krenuli u pohađanje nastave u Federaciju BiH. Ovo su naši zahtejvi, ali direktorica ne pristaje na ostavku. Ovdje su boravili i predstavnici Ministarstva obrazovanje RS koje smo upoznali sa našim problemima, jer oni za to nisu ni znali. I zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović posjetio je ogorčene roditelje. Danas idemo u Gradsku upravu Doboja. Kad direktorica ode, istog dana naša djeca sjest će u školske klupe – kazala je Mujakić.

Roditelji su potpisali i peticiju za smjenu direktorice.

Njoj su okupljeni roditelji na protestima sakupili 500 maraka, u znak solidarnosti, jer je prije sedam dana novčano kažnjena prekršajnom prijavom od PU Doboj, zbog na vrijeme nenajavljenog prethodnog skupa roditelja.

– Meni se čini da je u svemu ovome politika upetljala prste, na štetu naše djece. Pozivam predstavnike Bošnjaka u vlastima RS za veće angažman na zaštiti naših i prava naše djece koja su na sve načine diskriminrana. Moje djece u školu neće dok se ne ispune naši zahtjevi – rekao je Derviš Mehmedović.

Popravila ocjene

Sa roditeljima u Sjenini Rijeci solidarisala se i grupa nastavnika iz OŠ “Lukavica“ (FBiH) na čelu sa direktorom Almedinom Devedžićem te su podržali, kako su rekli, opravdane zahtjeve roditelja Sjenine i Sjenine Rijeke.

U međuvremenu je direktorica kažnjenim učenicima popravila ocjene iz vladanja, ali roditelji ne odustaju od zahtjeva za njenom smjenom.