Portal 072info

Roditelji u strahu ima li mjesta za njihovo dijete

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

iljade djece u Bosni i Hercegovini čekaju na upis u vrtić. Najalarmantnije je stanje u Sarajevu, gdje se lani na listi čekanja našlo više od 450 mališana. Mnogi su roditelji u strahu zato što nisu sigurni hoće li i ove godine moći upisati dijete u vrtić.  

Novi kapaciteti

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kanton Sarajevo već godinama se suočava s ovim problemom. Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, pojašnjava da je to zbog manjka vrtića, ali i odgajatelja.

– Jedan od glavnih razloga naših prošlogodišnjih protesta upravo je nedostatak odgajateljica. Lista čekanja je velika jer Vlada KS nije otvorila nove vrtiće i zaposlila radnike. Nadamo se da će Vlada ove godine imati sluha i da će ove godine otvoriti nove kapacitete – kaže Sivro.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Dodaje da je trenutno zaposleno 390 radnika, ali to još nije dovoljno.

– Potrebno je još odgajatelja te tri do četiri vrtića kako bi u potpunosti bila ukinuta lista čekanja u Sarajevu. Najkasnije za 20 dana tačno će se znati gdje i ima li uopće prostora. Roditeljima će biti ponuđeno alternativno rješenje – ističe Sivro.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Direktorica Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ Jasmina Čongo kaže da će upis ove godine trajati 15 dana, a da cijene ostaju iste.

– Više od 800 djece na listama je čekanja, to su neki najnoviji podaci. Pokušat ćemo što veći broj djece primiti. Cijene su iste kao i prethodnih godina, 160 maraka za cjelodnevni boravak, a 120 KM za poludnevni. Cijene kreira Vlada KS – ističe Čongo.

Danijela Kegelj, direktorica Javne ustanove „Dječiji vrtić“ Mostar, istakla je da je prošle godine na listi čekanja u tom gradu bilo više od stotinu mališana.

Konačna lista  

– Uspjeli smo otvoriti još jedan vrtić. Velika je potražnja za jaslicama. Roditeljima ćemo podijeliti upitnike 23. maja kako bismo dobili tačan broj djece za produženi boravak, koliko mališana iz jaslica prelazi u vrtić, i onda formirali konačnu listu čekanja. Trenutno imamo dovoljno kadra, ali uskoro bi moglo biti problema, pogotovo kada je riječ o radu s djecom s poteškoćama u razvoju – ističe Kegelj.

Cjelodnevni boravak u vrtiću u Mostaru mjesečno košta 170 KM, jaslice 200, poludnevni boravak 130, dok je cijena igraoničkog programa 70 maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Zenici nakon 10 godina liste čekanja

Jasmina Gasal, direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, ističe da su se nakon deset godina u Zenici pojavile liste čekanja.

– Mi nemamo određene termine upisa, mada je znatno veći priliv tokom septembra. Problem je kadrovske naravi, ali povećan je broj zainteresiranih roditelja. Cijene su godinama iste. Za jaslice roditelji izdvajaju 150 maraka, vrtić 160 KM, a produženi boravak 180 KM mjesečno – kaže Gasal.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6