Roditelji vode borbu da se “Diazepam klizma” uvrsti na listu

“Diazepam klizma” je lijek koji koriste djeca koja imaju epileptične napade i roditelji ga uvijek moraju imati uz sebe, jer se nikad ne zna koliko će ovih klizmi trebati i kada će se napad desiti.

Osim što se ovaj lijek ne nalazi na esencijalnoj listi u Federaciji BiH, njegova cijena je prije skoro dva mjeseca povećana i do 120 posto, pa sada košta i do 20 KM po jednom lijeku.

Nema izmjena

Ines Kavalec, direktorica Servis centra za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju “Dajte nam šansu”, kazala je za „Avaz“ da cijena lijeka nije promijenjena i da nije došlo do pojeftinjenja.

– Koliko sam ja informirana, nema nikakvih izmjena, cijene jesu 100 posto povećane, ako ne i više, u odnosu na raniji period – rekla nam je Kavalec.

Roditelji se trenutno bore da lijek bude uvršten na esencijalnu listu u kantonima, a mali pomak bi u skorijem periodu trebao biti napravljen u Kantonu Sarajevo.

– Održali smo sastanak s ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem na kojem je dogovoreno da se, za početak, može refundirati 12 klizmi godišnje. To, po računici, dođe jedna klizma mjesečno, što je, naravno, vrlo malo, jer neko dijete možda treba i po dvije klizme u toku dana – ukazala je Kavalec.

Klasičan princip

Ipak, napominje da je važno da se krenulo s ovim procesom te da se nada kako će i ostali kantoni slijediti ovaj primjer.

– Imali smo zadatak da dođemo do informacija koliko otprilike ima korisnika u Kantonu Sarajevo koji trebaju “diazepam klizmu” i nismo dobili tu informaciju. Kome god smo se obratili, bili smo preusmjereni na nekog drugog u čijoj bi to nadležnosti navodno trebalo biti. Klasičan princip djelovanja kod nas, tako da do te informacije nismo došli – istakla je Kavalec.

Dodala je kako će naredni sastanak s ministrom Vranićem biti održan 27. jula, a na kojem će biti dogovoren način na koji će “diazepam klizma” biti stavljena na esencijalnu listu.

Avaz