RODITELJI ZABRINUTI: Školske torbe teže od đaka

Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH je izrazilo zabrinutost zbog činjenice da su školske torbe nesrazmjerno teške u odnosu na životnu dob djece.

Iz Udruženja su uputili apel Ministarstvima obrazovanja svih nivoa vlasti, da izdaju upustvo školama o maksimalnoj težini školske torbe, za učenike osnovnih škola u BiH.

Prema medicinskim standardima težina školske torbe ne smije prelaziti jednu trećinu težine učenika, a dešava se da prelazi i dvije trećine ukupne težine djeteta, što za posljedicu vjerovatno ima oštećenje ili deformaciju kičmenog stuba.

Lamija Husić, savjetnica u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajeva nam je rekla da se ova tema aktuelizira početkom svake školske godine, te da se Ministarstvo ovim prroblemom bavi nekoliko godina.

“Prema posljednjoj izmjeni pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu, mi smo se poravnali prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i uveli da maksimalna težina torbe sa knjigama i svom potrebnom opremom ne smije biti veća od deset posto ukupne težine djeteta po preporučenoj tablici težini djece u dobi od pet do 18 godina koju je dala Svjetska zdravstvena organizacija”, pojasnila je Husić.

Dodala je da Ministarstvo već nekoliko godina surađuje sa školama kako bi se što više približili standardima i ukazali na važnost pravila Svjetske zdravstvene organizacije.

“Različiti su načini na koje insistiramo na smanjenje težine školske torbe. Pred početak ove školske godine smo dali instrukciju i skrenuli pažnju da nije potrebno djecu toliko opterećivati. Predložili smo da škole pokrenu aktivnosti na pravljenju školskih ormarića gdje će učenici nižih razreda moći ostavljati svoje knjige i sveske. Tražili smo i da nastavnici u razrednoj i u predmetnoj ne zahtijevaju od djece sveske sa debelim koricama, niti da traže da učenici imaju Radne sveske iz svakog predmeta. Ako imate pet predmeta za jedan dan i u torbi udžbenik, radnu i običnu svesku, To je zaista previše za jedno dijete”, rekla je Lamija Husić.

Iz Ministarstva su skrenuli pažnju i na mogućnost da nastavnici prave blok časove kako bi djeca za jedan dan imala šest časova, ali tri predmeta što bi olakšalo njihovu torbu. Skrenuta je pažnja i roditeljima da kupuju lakše torbe, jer u tržnim centrima se prodaju ruksaci koji su i prazni teški.

Lamija Husić je napomenula i da Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih podržava otvorenost Udruženja roditelja, te su pozvali sve roditelje da se obrate Ministarstvu ukoliko se od njihove djece zahtijeva da nose sveske sa debelim koricama i radne sveske.

“Nek nas roditelji pozovu kako bi na najbolji mogući način vidjeli sa školom koje je rješenje. U konstruktivnom razgovoru i pozitivnoj atmosferi se sve može riješiti”, rekla je Husić za Klix.ba.

Klix.ba

Prethodni članakKrenula na ljetovanje, završila u paklu prostitucije
Sljedeći članakBiH na 170. mjestu po učešću žena u vlasti