Portal 072info

Rok Snežič, prijatelj Janeza Janše, proglašen nacionalnom i ekonomskom prijetnjom po BiH

Screenshot 5 962
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što su državljanina Slovenije Roka Snežiča sigurnosne službe BiH označile kao prijetnju po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje, on je posljednjeg dana 2020. godine napustio zemlju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Snežič je za Capital potvrdio da je samovoljno izašao iz BiH, te da su ga službenici na graničnom prelazu u Bosanskoj Gradišci upoznali da mu je zabranjen ulazak u BiH, te da više ne pokušava da dođe.

“Nadam se da će mi to biti pismeno obrazloženo. Ne shvatam kako se nekome može zabraniti ulaz ako se protiv njega ne vodi krivični postupak niti je predmet istrage u BiH”, kazao je Snežić.

Samovoljnim izlaskom, Snežič je izbjegao da ga deportuje Služba sa poslove sa strancima BiH koja je danas obaviještena da mu je zabranjen ulazak i boravak na teritoriji BiH.


Jedan od razloga zbog kojih se našao pod sankcijama je i to što je javno zagovarao i savjetovao državljane Slovenije da u RS-u otvaraju preduzeća kako bi izbjegli plaćanje visokih poreza u svojoj zemlji.

Tvrdio je kako je riječ o “poreskoj optimizaciji”, a ne o bilo kakvoj poreskoj utaji, ali službe u BiH očigledno ne dijele isto mišljenje kao on.

On je bio samo jedan od onih koji se bavio ovim poslovima, a šta je istina u cijelom slučaju trebalo bi da otkrije Okružno javnog tužilaštvo (OJT) u Banjoj Luci koje već duže vremena sprovodi istragu po pitanju fantomskih preduzeća.

Slovenačka javnost je Snežiča upoznala tokom afere sa kontroverznim zajmom stranci SDS, koji je stranka Janeza Janše dobila preko Prijedorčanke Dijane Đuđić.

Zbog sumnjivih transakcija, Mariborčanin je bio pod lupom istražnih organa i u BiH i u Sloveniji. Prije nekog vremena, u razgovoru s bosanskim novinarima, predstavio se kao doktor poreznog prava i prijatelj trenutnog slovenačkog premijera.

Potvrdio je da je preko svojih kompanija intervenirao u brojnim slučajevima kada su slovenački državljani svoj novac htjeli zadržati preko Banje Luke, piše 24ur.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME