Portal 072info

Romi iz BiH se moraju odreći nehumane tradicije: Za kupovinu mladenke mogu u doživotni zatvor!

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Bosna i Hercegovina mora naučiti Rome da ne smiju trogovati svojom djecom. U protivnom, oni koji to čine moraju odgovarati pred zakonom, smatra psiholog Jasminka Dizdarević.

U tradiciji Roma u svijetu, kao i kod Roma u BiH, je da oni za svoje sinove kupuju mladenke, koje plaćaju i do nekoliko desetaka hiljada maraka. No, tako nešto, upozoravaju stručnjaci, najčešće spada u teška krivična djela trgovine ljudima, za što Krivični zakon Bosne i Hercegovine predviđa kaznu zatvora od pet godina do kazne doživotnog zatvora.

Darivanje mladenkinih roditelja, ukoliko je mladenka punoljetna, i ukoliko je pristala dobrovoljno na brak, je opravdano, no stručnjaci iz BiH koji su se bavili ovom problematikom upozoravaju da, kada je riječ o romskim svadbama u BiH, tu se često radi o maloljetnim djevojčicama, koje za udaju roditelji i ne pitaju.

Prema zvaničnim podacima u BiH je u posljednje tri godine zabilježeno više od 80 slučajeva trgovine romskom djecom. A, taj broj mogao bi biti daleko i veći jer se radi o nedovoljno praćenoj i istraživanoj pojavi i društvu.

Posljednji slučaj trgovine ženskom romskom djecom zabilježen je u oktobru ove godine, kada je romska porodica iz Goražda za svog sina kupila djevojčicu u Sarajevu, koju je platila, prema njihovim tvrdnjama, oko 10.000 KM. Opravdanje za to tražili su i ovoga puta u tradiciji.

Dr. Dizdarević upozorava vlasti Bosne i Hercegovine da moraju uložiti više napora kako bi se ovakve stvari zaustavile.

– Taj dio tradicije Roma mora se početi kažnjavati – rekla je dr. Dizdarević za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

– To je, ako hoćete, i psihološko nasilje, i ono kao takvo ne smije biti dopušteno. Nema niko pravo da trguje sa ljudskim bićima. Ljudi koji rade na takav način moraju biti procesuirani.

Profesorica Dizdarević kaže da društvo treba poštivati tradiciju Roma, no ukoliko se radi o tradiciji koja nije pozitivna po dijete, društvo je mora osuditi i zaustaviti. Trgovina ženskom maloljetnom djecom za nju nije ništa drugo ne kršenje osnovnih ljudskih prava, piše NAP.

Podijelite članak