AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Žene predstavljaju okosnicu zdravstvenog sistema bosanskohercegovačkog entiteta RS. Prema podacima, u zdravstvu je zaposleno čak 77 posto pripadnica ljepšeg spola.

Prije svega, ovaj zanimljivi podatak ukazuje na stepen odgovornosti koje žene danas nose u zdravstvu, koje je najviše opterećeno pandemijom koronavirusa.

Među ženama zaposlenim u zdravstvu na području RS, pokazuje statistika, 63 posto su doktorice te čak 84 posto medicinskih sestara i tehničara.

Naprimjer, od ukupno 600 radnika u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini, čak 460 zaposlenih su žene.

Među pripadnicama ljepšeg spola, 158 je s viskom stručnom spremom (doktorice, biohemičarke i farmaceutkinje), 281 je srednji medicinski kadar i 21 njih je s višom stručnom spremom.

Prisustvo žena u zdravstvenom sistemu ne prikazuje se samo u brojkama, one su prisutne i na rukovodećim mjestima. Tako, od ukupno osam odjeljenja u bijeljinskoj bolnici, na pet su načelnice.

Prim. dr. Danijela Đukin, direktorica Doma zdravlja Bijeljina, kaže da su žene zaposlene u svim zdravstvenim službama te da je među njima oko dvadesetak ljekara koji rade u Službi hitne medicinske pomoći i u Službi porodične medicine.

– Žene su, mogu slobodno da kažem, puno više posvećene poslu u zdravstvu nego što je to slučaj s pripadnicima jačeg spola. Dugo sam već u ovoj profesiji, više od trideset godina. Žene, zdravstvene radnike, krase disciplina, velika doza odgovornosti, pedantnosti, dakle sve ono što krasi zdravstvene radnike koji su se zakleli Hipokratu. Što se tiče situacije u našoj zdravstvenoj ustanovi, bez lažne skromnosti, nastojala sam da i žene budu adekvatno vrednovane i nagrađene za svoj rad u zdravstvenoj službi – istakla je prim. dr. Đukin.

Od ukupno 600 radnika u bijeljinskoj bolnici, 460 je žena.