RS: Ko bude palio korov bez vatrogasaca morat će platiti kaznu od 100 do 1.000 KM

Građani Republike Srpske dužni su obavijestiti vatrogasce prije paljenja korova prilikom uređenja imanja jer će u suprotnom platiti kaznu.

To je kao jedna od obaveznih mjera regulisano Zakonom o zaštiti od požara u RS, koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine.

Zakon definiše da je zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Predviđena je i novčana kazna od 100 do 1.000 KM za prekršaj, ako se pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasaca.

Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih površina često je uzrok požara.

Iz policije stoga pozivaju građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

Prethodni članakBh. nogometaš Sandi Šahman koji igra u Shanghaiju: Stanje u Kini je još haotično, sve je kao u SF filmovima
Sljedeći članakPOTVRĐENA PISANJA 072INFO: U petak sjednica GV Zenica i deblokada grada