RS: Od ponedjeljka u školske klupe vraćaju se osnovci od šestog do devetog razreda

skola 26

Od 12. do 19. aprila u Republici Srpskoj, entitetu Bosne i Hercegovine, učenicima osnovnih škola od šestog do devetog razreda omogućen je povratak u škole, saopćeno je nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, javlja Anadolu Agency (AA).

U Banjaluci je danas zasjedao Republički štab za vanredne situacije, koji je, između ostalog razmatrao pitanje povratka učenika od šestog do devetog razreda u škole.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković kazao je kako je na završenoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije, donesen zaključak kojim je definisano da se od 12. do 19. aprila dozvoljava rad školama od šestog do devetog razreda, odnosno da se djeca vrate u školske klupe. U istom periodu dozvoljen je rad muzeja i galerija.

Kada je riječ o organizaciji saobraćaja, na osnovu analize epidemiološke situacije, predloženo je i usvojeno da se međugradski saobraćaj organizuje na taj način, da maksimalni broj lica koja se prevoze, ne može biti veći od broja registrovanih sjedećih mjesta. S druge strane, u gradskom i prigradskom saobraćaju taj kapacitet je maksimalno 50 posto, odnosno maksimalan broj lica je 50 posto od registrovanih sjedećih ili stajaćih mjesta, odnosno od punog kapaciteta prevoznog sredstva.

U periodu od 12. do 19. aprila vraćaju se u rad trenažni procesi amaterskih sportskih organizacija i sportista, ali u grupama do 30 lica.

Zeljković je rekao kako su dozvoljene profesionalne takmičarske aktivnosti.

”Dozvoljen je trenažni proces, amaterskih sportskih klubova, odnosno sportskih organizacija. Nisu i dalje dozvoljena takmičenja, kad govorimo o amaterskim organizacijama”, pojasnio je Zeljković.

Dodao je kako je u toku sedmice zabilježen određeni period stabilizacije, što budi određenu nadu da će naredne sedmice biti stabilan broj pozitivnih na koronavirus na dnevnom nivou. Na osnovu procenata koji su registrovani prethodne sedmice, vidljivo je da dolazi do blagog pada broja pozitivnih lica na dnevnom nivou, dok broj hospitaliziranih polako ulazi u ravan.

”Očekujemo da u narednom periodu imamo malo bolju epidemiološku situaciju nego što smo imali u prethodnom periodu, odnosno da taj period stabilizacije zauzme malo jači tok”, rekao je Zeljković koji je podsjetio da je zadnji period stabilizacije trajao je od četiri do šest, odnosno sedam sedmica.

Istakao je kako jedina brojka koja raste u toku sedmice je broj preminulih od COVID-19, te ukazao na uzročno-posljedičnu vezu između porasta umrlih i porasta broja hospitaliziranih.

Zeljković je pojasnio kako veći broj hospitalizacija podrazumijeva i ogroman pritisak na sekundarni i primarni nivo zdravstvene zaštite.

”Kada uzmemo sve činjenice u obzir i dalje možemo reći da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj izuzetno nepovoljna, ona za sada ima karakter stabilizacije međutim brojevi na dnevnom nivou su daleko visoki, kada uzmemo u obzir kakve bismo željeli da imamo u ovom trenutku uzimajući u obzir i sam proces vakcinacije koji se odvija u RS-u”, rekao je Zeljković.

Dodao je kako sama vakcinacija zavisi od epidemiološke situacije.

”Kada uzmemo u obzir da je u toku vakcinacija populacije preko 65 godina, upravo one populacije koja je najpodložnija razvijanju teže kliničke slike, i koja najčešće izgubi borbu s virusom, kada uzmemo prosjek godina u proteklom periodu, ne moramo posebno napominjati koliko je posebno značajno da se oni vakcinišu”, istakao je Zeljković.

Kazao je i kako su izuzetno zadovoljni odzivom građana iznad 65 godina kada je riječ o vakcinaciji, ali je napomenuo i da osoba koja je vakcinisana makar jednom dozom vakcine, i ako se zarazi koronavirusom, razvija blažu kliničku sliku, nego u sličaju da nije primila nijednu dozu.

Zeljković je upozorio kako je važno poštivanje propisanih mjera, pogotovo tokom samog procesa vakcinacije te pozvao građane na razumijevanje.

Zeljković se osvrnuo i na vakcinu AstraZenece, kazavši kako je to sigurna vakcina koja je prošla kontrole Evropske agencije za lijekove, zemlje proizvođača i mnogih okolnih zemalja koje je već koriste.

Osvrnuo se na određene preporuke pojedinih zemalja da se ne vakcinišu osobe mlađe od 60 godina zbog mogućnosti pojave neželjenih dejstava. Zeljković je podsjetio kako će Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija zauzeti zvaničan stav o tom pitanju kroz odgovarajuće analize.

Na kraju je dodao kako očekuju u narednom periodu da građani budu svjesni da je vakcina AstraZenece sigurna.

Prethodni članakPRILIKA ZA POSAO: Euro-Asfalt potražuje više radnika
Sljedeći članakDoktor Sanjin Deković uspješno prebolovao COVID-19: Bilo je strašno…