RS potpisala novi ugovor sa američkim lobistima, a prekida saradnju s Ambasadom?!

RS potpisala novi ugovor sa američkim lobistima, a prekida saradnju s Ambasadom?!

Vlada RS-a jučer je na sjednici konstatovala kako je „prisiljena prekinuti saradnju sa američkim i britanskim diplomatama zbog antidejtonskog djelovanja“. Dok to čini, entitet RS neometano je aktivan na tlu Sjedinjenih Američkih Država, kao i Velike Britanije.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Fokus.ba istražio je aktivnosti Vlade RS u Registru stranih agenta kojeg vodi Ministarstvo pravde SAD-u. Zaključno s današnjim datumom, kako je vidljivo u registru, još uvijek su aktuelni nalozi Vlade Republike Srpske o angažovanju lobističkih kuća u SAD-u i to Myrmidon Group LLC (pokrenuto 16. avgusta 2011.) kao i McGinnis Lochridge (pokrenuto 6. maja 2019.), kao i registrovanju Kancelarije RS za saradnju, trgovinu i investicije i to 8. avgusta 2013. godine.

Najnoviji sporazum sa Mcginnis Lochridge

I ne samo to. Vlada RS je 7. februara ove godine potpisala novi sporazum sa lobističkom kućom u Teksasu McGinnis i Lochbridge. U ime Vlade RS učinio je to ministar Zlatan Klokić.

Ovo su usluge koje RS traži od navedenih lobista:

-Prava i obaveze RS-a u okviru međunarodnog prava uključujući Dejtonski mirovni sporazum kao i drugih međunarodnih akata koje potpisuje BiH

-Prava i obaveze RS-a i BiH naspram OHR-a, PIC-a, Vijeća sigurnosti UN-a, OSCE-a, EU, te Vijeća Evrope.

Registar SAD: Tri aktivna naloga Vlade RS

-Odnosi sa međunarodnom zajednicom

-Pravni sporovi u procesu usaglašenosti zakona RS i BiH u okviru ustavnog okvira

U ovom najnovijem sporazumu se navodi da će RS navedenoj lobističkoj kući plaćati mjesečni iznos od 63.000 dolara. Inače, Vlada RS je sa ovom lobističkom kućom, kako je vidljivo u registru, potpisivala akte i 2. februara prole godine, kao i 2021., 2020., te 2019. godine.

Inače, ranije su objavljeni podaci da je RS samo u periodu od 2007. do 2011. potrošila 13 miliona dolara na lobiste u SAD. Dok nastavlja saradnju sa američkim lobistima predsjednik RS Milorad Dodik najavio je 8. marta kako će uvesti tzv. zakon o „stranim agentima“ kojim bi regulisao aktivnosti neprofitnih organizacija koje djeluju u Republici Srpskoj. Rekao je da će ovaj zakon odražavati američko zakonodavstvo.

Podaci sa Londonske berze

-Ovaj smo film već gledali i znamo kako završava. Kada je Rusija proširila svoje zakonodavstvo o stranim agentima 2020. godine i ona je tvrdila da samo kopira američki model. Ništa nije moglo biti dalje od istine, a rezultate smo vidjeli . Ruske vlasti upotrijebile su svoje represivne zakone za suzbijanje neslaganja, uništavanje civilnog društva i iskorjenjivanje slobodnih medija. Subjekt ili pojedinac koje je ruska vlada označila kao “strane agente” podliježu zahtjevnim pravilima izvještavanja i obilježavanja, proizvoljnim policijskim racijama i inspekcijama, te pretjeranim novčanim kaznama zbog odbijanja da dokažu svoj identitet. Pojedini novinari čak se suočavaju sa zatvorskom kaznom zbog kršenja ruskih zakona o “stranim agentima”. Američki model registracije stranih agenata dijametralno je suprotan ovom pristupu, a mi bismo apelovali na vlade svuda u svijetu da ga slijede u interesu transparentnosti. Ovaj potez uvođenja ruskog modela zakonodavstva o stranim agentima element je alarmantnog obrasca – kazali su u Ambasadi SAD-a u BiH.

S drueg strane, na Londonskoj berzi, što je vrlo lako provjerljivo, aktivno je zaduženje Vlade RS od čak 350 miliona funti (775 miliona KM), pokrenuto 28 aprila 2021. godine s datumom dospijeća 27. aprila 2026. Inače, ovo zaduženje je urađeno bez ikakvog uvida javnosti radi prevazilaženja finansijske dubioze.

Ako Vlada RS već prekida saradnju sa navednim ambasadama, a praktično i sa SAD i Velikom Britanijom, onda se postavlja pitanje zašto nastavlja finansirati američke lobiste, te zašto ne izlazi iz finansijskog arnažmana na Londonskoj berzi.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica