RS se zadužuje za 9,4 milijuna KM za kupovinu ‘višenamjenskog’ helikoptera

Ilustracija

Republika Srpska će se kreditno zadužiti za iznos od 9,4 miliona KM kako bi kupila helikopter za potrebe Helikopterskog servisa tog bh. entiteta.

– Helikopter će se, osim redovnih letova, moći koristiti i za specijalizovane, kao što su: složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda: poplave, potresi, snježni nanosi, požari i slično, kao i za transport i iskrcavanje specijalnog policijskog osoblja na teže dostupna područja izvan mreže komunikacija i druge namjene po potrebi – tvrdi se u odluci o direktnom dugoročnom kreditu RS-a, a koju će na sjednici 28.marta razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

Kredit za ovaj „višenamjenski“ helikopter bit će tražiti od domaćih finansijskih institucija i društava, piše Fena.

Vlada RS-a u odluci navodi i uslove po kojima će se zadužiti za 9,4 miliona KM, a to je rok otplate minimalno pet i maksimalno do deset godina, minimalan period odgode plaćanja tri godine – uračunat u rok otplate, visina kamatne stope maksimalno do šest posto godišnje…

Vlada RS-a se poziva i na zakon po kojem je dozvoljeno zaduženje RS za finansiranje kapitalnih investicija, u koje je uvrstila i nabavku pomenutog helikoptera.

Stanje ukupnog duga RS-a na dan 30. decembar 2016. godine iznosilo je pet milijardi i 401,75 miliona KM, što čini 56,85 posto procijenjenog BDP-a za 2016. godinu, a stanje javnog duga tog bh.entiteta bilo je četiri milijarde i 308,64 miliona KM ili 45,35 posto procijenjenog BDP-a za 2016. godinu. Procijenjeni iznos BDP-a za 2016. godinu je devet milijardi i 501 miliona KM.

Osnovna djelatnost Helikopterskog servisa RS-a je obavljanje letova za različite potrebe, a između ostalog to su letovi radi obavljanja službenih poslova (prevoženje helikopterima predsjednika RS-a, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i ministara u Vladi RS-a i drugih).

Specifični su letovi koji se obavljaju za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, koji se izvode u skladu sa sporazumima o saradnji.

– Sve navedene letačke aktivnosti izvođene su helikopterima čija je starost u prosjeku veća od 30 (svi helikopteri su starosti od 28 do 36 godina) godina i čije održavanje postaje sve složenije zbog nemogućnosti nabavke originalnih dijelova, naročito kada je riječ o helikopterima „Gazelle SA -341/342“, jer se ovi helikopteri ne proizvode nigdje u svijetu već 20 godina – navodi se u Vladinoj odluci.

Stručni tim Helikopterskog servisa RS-a je u proteklom periodu izvršio analizu tržišta, uzeti su u obzir svi najveći proizvođači helikoptera (Airbus Helicopters, Bell Helicopter, Leonardo Helicopters, Kazan Helicopters) te su na osnovu specifikacija neophodne opreme, i namjene helikoptera, dobijene su ponude, na osnovu kojih su procijenjena neophodna finansijska sredstva od 9,4 miliona za nabavku “višenamjenskog” helikoptera.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE