RS: Zabranjena prodaja reklamnih vrećica

vrecice

Vlada RS utvrdila je na posljednjem zasjedanju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača RS prema kojem se vrećice s logom ili sloganom prodavača smatraju reklamom i u skladu s tim se ne mogu naplatiti kupcu.

Takođe, prvi put u zakon se uvode definicije rasprodaje, sniženja i akcijske ponude, te propisuje način prodaje ovih proizvoda, a sve u cilju jasnije definicije pojedinih zakonskih odredaba i veće zaštite potrošača.

“Ovim izmjenama dodatno se pojašnjava upotreba omota koji imaju u cijelosti ili djelimično logotip, znak ili slogan proizvođača ili trgovca ili upućuje na njega, te se definiše da se isti smatra reklamnim sredstvom koji trgovac ne smije posebno zaračunavati kupcu”, stoji u obrazloženju zakona.

Podsjećamo, pojedini supermarketi u RS su vrećice s jasnim obilježjima koristili kao reklamu, a pritom ih naplaćivali kupcima po pet feninga.

Novim izmjenama trgovci će potrošačima morati omogućiti podnošenje reklamacije i putem pošte ili elektronskih sredstava, kao i da usljed nedostatka na proizvodu kupcu ponudi sniženu cijenu.

Ipak, u Pokretu potrošača RS kažu kako su izmjene zakona “kozmetičke” i da neće donijeti neke velike i pozitivne promjene u ovoj oblasti.

“Naš problem je taj što nemamo dobre mehanizme kontrole i primjene zakona kako bi se prava potrošača ostvarila i poštovala”, ocijenio je Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta.

Prethodni članakViše od pola miliona nezaposlenih u BiH
Sljedeći članakNa uzgoju prepelica mjesečno se može zaraditi prosječna plata