RSE: Krivokapić na osnovu lažne informacije naredio napad na građane na Cetinju

1631045701 2021 09 05T100126Z 1535686029 RC2JJP9DQ33Z RTRMADP 3 MONTENEGRO CHURCH 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Vijest da je u nedjelju 5. septembra u šest sati ujutro na policiju na cetinjskom trgu bačen molotovljev koktel, a što je bio povod za policijsku akciju protiv, do tada mirnih demonstranata, dezinformacija je, saopštili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Digitalnog forenzičkog centra Crne Gore (DFC).

“Ostajemo pri stavu da nije tačno da je molotovljev koktel bačen na policiju u 6 sati ujutro, kako su tog jutra ustvrdili iz kabineta premijera Krivokapića”, kaže za RSE Milan Jovanović iz DFC-a.

I uključenje uživo u program Televizije Crne Gore (TVCG) tog jutra u 9 sati i 15 minuta pokazalo je demonstranta koji u ruci drži Molotovljev koktel, u jednoj od sporednih cetinjskih ulica.

Premijer Zdravko Krivokapić je na konferenciji za novinare 6. septembra priznao da je na osnovu fotografije o navodno bačenom Molotovljevom koktelu na policiju na trgu naredio da policija baci suzavac i šok bombe na, do tada mirne građane koji su bili okupljeni u centru Cetinja.

“Imamo fotografiju, a da li je ona stara ili lažna, nisam znao u tom trenutku. To se provjerava i mislim da će biti tačno ono što sam rekao”, zaključio je Krivokapić.

Akcija policije počela je u 6 sati i trajala je do 11 sati, a tokom nje je policija kontinuiranim bacanjem suzavca razbila proteste građana sa gradskog trga, sporednim ulicama prema obodu grada.

Građani i pripadnici crnogorskih nacionalnih pokreta i opozicije protestovali su protiv ustoličenja Mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Oni to smatraju srpskom “okupacijom“ i klerikalizacijom društva.

Do nedjelje ujutro u centru grada nije bilo ozbiljnijih incidenata između policije i građana iako je policija od subotnjeg jutra, 4. septembra bila raspoređena na gradskom trgu kako bi onemogućila građane da priđu Cetinjskom manastiru.

Hronologija

Podgoričke Vijesti su 5. septembra objavile da su iz Vlade dobili informaciju da je na policiju u 6 sati ujutro u centru Cetinja bačen molotovljev koktel i da je zbog toga premijer Zdravko Krivokapić naredio akciju protiv demonstranata.

Informaciju su demantovali iz opozicione Demokratske partije socijalista i Opštine Cetinje.

Istog dana (5. septembra) Vijestima su iz Vlade dostavili fotografiju, a dan kasnije i video snimak na kojem se vidi osoba koja drži navodno eksplozivnu napravu.

Iz Digitalnog forenzičkog centra kažu da su i fotografija i snimak nastali tri sata kasnije od onoga što tvrdi kabinet premijera Krivokapića. Tačno vrijeme nastanka snimka utvrdili su na osnovu digitalnog zapisa sa sigurnosnih kamera, uporednim snimcima sa različitih kamera, ali i dodatnom forenzikom objavljenog snimka.

“Video sa Cetinja koji je objavljen na TV Vijesti a na kojem se vide sukobi policije i demonstranata mi smo geolocirali da se dogodio kasnije u Dečanskoj ulici, a ne u 6 ujutro na centralnom gradskom trgu. I fotografija i video dakle nastali su tri sata nakon saopštenja iz kabineta premijera i ozbiljno sumnjamo da se ovdje radi o koordinisanom djelovanju Vlade i pojedinih medija na spinovanju i dezinformisanju javnosti”, kaže Milan Jovanović.

Građanski aktivista i nekadašnji član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković kaže za RSE da je premijer Krivokapić odgovoran zbog pokretanja akcije protiv građana Cetinja koja je, kako je kazao, zasnovana na lažnoj informaciji:

“Prosto je nevjerovatno da niko ne pokreće pitanje odgovornosti premijera kao i policijskih službenika koji su dozvolili da se jedna ovako ozbiljna policijska intervencija izvede na osnovu jedne lažne vijesti i činjenica koje nemaju uporište u realnosti. Od samog početka sumnjivo je bilo da se o konkretnom događaju u nedjelju ujutro oglašava famozni kabinet premijera a ne čelnici policije i MUP.”

Zeković kaže da je postupanje policije i građana koji protestuju trebalo dokumentovati video zapisom jer se to radi kada se događaju ovako složene intervencije kakva je bila ona u nedjelju 5. septembra na Cetinju.

Ukoliko nema snimaka, dodaje Zeković, odgovornost je na policijskim starješinama, ali i ministru.