RTV taksu u BiH trenutno ne plaća 177.286 domaćinstava

Trenutno u BiH RTV taksu ne plaća 177.286 domaćinstava. Radi se o domaćinstvima kojima električnu energiju isporučuje Elektroprivreda HZHB. Osim njih, RTV taksu ne plaćaju ni 16.849 firmi i drugih poslovnih subjekata, kojima električnu energiju isporučuje Elektroprivreda HZHB.

 

 

Nakon što je u ljeto prošle godine prestala važiti i posljednja izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu, kojom je produžen rok za naplatu RTV takse putem telekom operatera, počelo se govoriti o plaćanju pretplate putem elektroprivreda.

 

Sa Elektroprivredom BiH je sklopljen dogovor o naplati RTV takse. Zbog toga potrošači kojima JP Elektroprivreda BiH isporučuje električnu energiju već nekoliko mjeseci dobijaju račune uvećane za 7,5 KM, koliko iznosi pretplata.

 

Međutium, pretplatnici u Hercegovini, tačnije na području koje “pokriva” Elektroprivreda HZHB, nakon što je naplata prestala putem HT Mostar, čak više i ne dobijaju račune za RTV taksu.

 

– JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar, ne naplaćuje RTV taksu putem računa za isporučenu električnu energiju. Mi nemamo tu zakonsku obvezu i naša uprava tu opciju uopće nije razmatrala. Uprava JP Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar, na čelu s generalnim direktorom Marinkom Giljom, donijet će svaku odluku koja se temelji na zakonu, a u interesu je našeg preduzeća i naših kupaca – saopćila nam je Marija Buntić, šefica Sektora korporativnih komunikacija u Elektroprivredi HZHB.

 

S obzirom na visinu pretplate, te na broj domaćinstava kojima električnu energiju isporučuje Elektroprivreda HZHB, to znači da Javni RTV servis u BiH, preciznije FTV i BHRT, svaki mjesec sigurno ostaju bez 1,45 miliona maraka prihoda.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE