2 12
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 10, 2021 @ 14:30
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Već 12 godina Didier Ndabahariye prevozi putnike po ulicama Kigalija – jedan od hiljade taksista motorista, lokalno poznatih kao motos. Nedavno je svoju uobičajenu vožnju za obilazak glavnog grada Ruande zamijenio jednim od prvih električnih motocikala na afričkom kontinentu, piše BBC.

NER FIT

– Prvih dana nije bilo dobro jer nisam navikao voziti e-motor. Ipak, nisam odustao i ubrzo shvatio mnoge stvari i počeo štedjeti više novca – kaže Didier. On je jedan od 60 vozača koji voze električni motor iz ruandske firme Ampersand.

Svi motocikli u Ruandi će biti električni

– Sad su mi draži e motori i ne pravim razliku ide dobro, glatka vožnja, rekao je.

Ampersandov pionir je dobro prihvaćen, i nada je da će u narednih pet godina svi motocikli u Ruandi biti električni. To je ambiciozan san – u Kigaliju radi oko 25.000 taksija na motorima, od kojih neki voze i do 10 sati dnevno, često prelazeći stotine kilometara dnevno.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Motocikli čine više od polovine svih vozila u ovom dijelu svijeta, kaže glavni izvršni direktor Ampersanda Josh Whale.

Iz Ampersanda kažu da uštede na gorivu i održavanju mogu udvostručiti prihod vozača. S procijenjenih pet miliona motocikala na cestama istočne Afrike, moglo bi doći do bitnog smanjenja emisije CO2 ako Ampersand i njegovi konkurenti zauzmu značajan udio na tržištu. Ampersand je više od samo tehnološke platforme. Sastavlja motore, baterije i postavlja stanice za e punjenje.

Svaki motocikl ima oko 150 dijelova koji se sklapaju u Kigaliju. Posebno je važno da su baterije posebno dizajnirane i prototipne od strane Ampersandovih inženjera u Ruandi. Zatim se proizvode u inostranstvu i šalju nazad u Ruandu na konačnu montažu. Trenutno imaju 73 zaposlenika u tvornici u Ruandi i ovog mjeseca sele se u novi pogon jer proizvodnja raste.

– Još smo mali ali želimo brže napredovati – kako to zahtijeva klimatska kriza. Brzo moramo djelovati na teške probleme. Stoga smo sretni da se imamo priliku udružiti s velikim postojećim igračima gdje možemo, kaže Whale.

Volkswagenov pilot-projekt u Ruandi

Vlada Ruande ima veliku ulogu u prelasku na e-prijevoz, uravnotežujući prednosti i nedostatke e-mobilnosti. Doći će do gubitka prihoda od poreza na gorivo – ali prednosti uključuju prelazak na lokalno proizvedene izvore energije, niže troškove uvoza goriva i otvaranje radnih mjesta ako se montaža odvija lokalno. Zemlja je uvela niz poticaja za poticanje e-mobilnosti.

To uključuje ograničene tarife za električnu energiju za stanice za punjenje i zemljište bez najamnine za njih, povlašteno parkiranje i saobraćajne trake za električna vozila oko Kigalija te ograničenja starosti i emisija zagađujućih vozila.

U Ruandi Volkswagen provodi pilot-projekt e-mobilnosti od 2019. u partnerstvu sa Siemensom. Lansirano je 20 električnih Golfova i dvije stanice za punjenje u Kigaliju. Volkswagen kaže da ta zemlja ima potencijal preskočiti motore s unutarnjim izgaranjem.

– Zajedno s našim razvojnim partnerom Siemensom i uz podršku vlade Ruande, Volkswagen ima za cilj napraviti pilot projekt e-Golf nacrtom električne mobilnosti u Africi, kaže Andile Dlamini, iz Volkswagen Grupe Južna Afrika.

Iako postoje izazovi za uvođenje električnih vozila diljem Afrike – kao što su nedostatak specijaliziranih vještina, suzdržanost ulagača rizičnog kapitala i poremećeni lanci nabave Whale tvrdi da kontinent može biti vodeći u globalnom prelasku na e-mobilnost. Količina potrebnog obrtnog kapitala “je realna”, kaže, i svjetske vlade bi ga mogle izdvojiti kako bi ubrzale uvođenje.

– Nadamo se da možemo pokazati svijetu da je doba električne energije ovdje, za sve. Čista mobilnost nije nešto što će tek tako procuriti na globalni jug. Isplativije je ,

financiranje i ulaganje – sada.

LIDER