Rudari jame Stranjani obustavili proizvodnju, planiraju pješice za Sarajevo

Ogorčeni rudari jame Stranjani Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica odlučili su prekinuti proizvodnju i nalaze se izvan jame, saznaje “Avaz”. 

Ova odluka komorata uslijedila je zbog planiranog zatvaranja ove jame, potvrdio nam je Smajo Doglod, u ime Sindikata rudara “Stranjani”. 

Kako je poručio, obustava proizvodnje trajat će sve dok ne dobiju čvrst garant da je rad ove jame neupitan i da rudari bez straha mogu dolaziti na posao. 

– Zatražili smo od Uprave da stave karte na sto i kažu gdje smo i šta smo. Ali, oni ne vide da će Stranjani raditi, praktično smo prekriženi. Sve vodi tome da će se za 20 dana zatvoriti pogon, iako nam to niko nije zvanično rekao. Uposleni se ne slažu s tim i ne vide dalju svoju budućnost – kaže Doglod. 

Trenutno se ispred jame nalazi pedesetak rudara, a pridružit će im se druga i treća smjena, nakon čega planiraju poduzeti konkretne korake. 

– Krenut ćemo pješice za Sarajevo, da razgovaramo sa Senadom Sarajlićem. Planiramo pokrenuti i Kolektivnu tužbu za PIO i MIO, za uplatu doprinosa, od 2009. godine na ovamo. Ako nema Stranjana, mi ćemo blokirati sve. Za mjesec dana trebamo doći do jedne obale u kojoj imamo zalihe oko 130.000 tona uglja. Tako da, to najbolje govori koliko Stranjani daju, ali neko nas svjesno želi ugasiti. To nećemo dozvoliti – poručio je Doglod. 

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE