Rudari najavili mogućnost generalnog štrajka

Screenshot 6 43
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH (FBiH) upoznao je direktore rudnika iz sastava Koncerna, nadležne u Vladi FBiH i “Elektroprivredi BiH” o mogućem generalnom štrajku i masovnom protestu komorata 10. maja, zbog najavljene sistematizacije radnih mjesta i “katastrofalnog stanja u Koncernu”.

Na jučerašnjoj sjednici Sindikata je zaključeno da se stupi u generalni štrajk i odluka je dostavljena premijeru FBiH Fadilu Novaliću, resornom ministru Nerminu Džindiću, direktoru “Elektroprivrede BiH” Admiru Andeliji, te direktorima rudnika.

Iz Sindikata su naveli da su “Elektroprivreda BiH” i menadžmenti rudnika uglja u sastavu Koncerna spremni da, bez obzira na veliki broj nejasnoća, počnu primjenu novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, te da rudari strahuju da će to u znatnoj mjeri umanjiti dostignuti nivo njihovih materijalnih prava.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić rekao je da će u toku generalnog štrajka biti održan masovni protestni skup radnika iz rudnika uglja.

“Potpuno je otvorena mogućnost da se od Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH najkasnije do 30. aprila u skladu sa važećim zakonskim propisima izvrši najava generalnog štrajka u rudnicima uglja u sastavu Koncerna”, rekao je Husić.

Iz Sindikata su najavili da će protestni skup pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restrukturisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna” biti održan i na Međunarodni praznik rada – 1. maj.

Predsjedništvo i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH pružili su podršku i štrajku u Rudniku uglja “Kreka”, najavljenom za 26. april u Tuzli.