Rudari ne vjeruju u bolje sutra: Radimo u gorim uslovina nego u Titino vrijeme, bitno je da njihova djeca žive, a naša nek‘ umru!

Rudari Rudnika mrkog uglja u Zenici prije deset dana su odlučili ostati u jamama i na taj način izraziti protest zbog kašnjenja u isplati plaća, a u večernjim satima su intervenisale i ekipe Hitne pomoći kako bi pružile pomoć četvorici kojima je pozlilo. Nakon dva dana štrajka glađu i dobijenih obećanja, rudari iz rudnika Stranjani i Stara jama su izašli na površinu.

No, problemi u rudarstvu traju godinama, a nakon nedavnih protesta ispred Vlade FBiH u Sarajevu i štrajka glađu uslijedile su i smjene na pojedinim funkcijama. No, šta će to donijeti onima koji se bave najtežim poslom?

Ekipe TV i Oslobođenja posjetile su rudare. Oni ne vjeruju da će im biti bolje.

​Mensur Avdić 12 godina hljeb zarađuje u Staroj jami.

– Mi u gorim uslovima radimo nego u Titino vrijeme. Uloženo je u jednu jamu, a šta se ovdje uložilo? Ništa. Za mene se uslovi nisu promijenili za ovih 12 godina, ja opet orem, teglim. Nema nikakve razlike. Povlačim se kao cuko, priča Avdić i pita što radnici moraju odgovarati za nečiji nerad.

– Nek’ se malo u jamama napravi stanje, bolji uvjeti rada. Založi se za nas, radnike. Ima li iko malo sluha? Možda nema niko. Bitno je da njegovo dijete živi, a moje nek’ umre. Nisi poželjan ni da hodaš ovom zemljom, ogorčeno kroz suze završava Avdić.

On 29 godina radi u Staroj jami. Počeo je 1990. i od tada do danas nikada nije osjetio nikakav napredak kada je riječ o uslovima rada.

Njegov kolega ​Sedžad Džidić godinu više radi u ovom rudniku. Prisjeća se da su prije bili bolji uslovi za rad. 

Kompletan tekst možete naći u današnjem pritanom izdanju Oslobođenja, a prilog pogledati u Dnevniku TV1 u 19 sati.

Oslobodjenje.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE