Rudari oduševljeni prijedlogom Kasumovića: Niko se nije ponio ljudski i korektno kao gradonačelnik!

Podijelite vijest

Cjelokupna bosanskohercegovačka javnost oduševljena je prijedlogom Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenica, da dug koji RMU Zenica ima prema Gradu Zenica od oko 2,6 miliona maraka oprosti rudniku uz uslov da se ta sredstva isplate svakom rudaru. To je, otprilike, po 4.500 KM svakom zeničkom rudaru.

Ova vijest odjeknula je jučer u svim bosanskohercegovačkim medijima, a posebno oduševljenje izazvala je kod zeničkih rudara koji ne pamte da se do sada neko ponio prema njima kako je to učinio zenički gradonačelnik.

Potvrdio nam je to i Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica, koji je u izjavi za “072info” kazao kako je u ponedjeljak sazvao sastanak sa članovima Sindikata.

-U ponedjeljak imamo zakazan sastanak u 10 sati, nakon kojeg ćemo se i pismeno očitovati o prijedlogu gradonačelnika Fuada Kasumovića. Moram i ovako, javno, uputiti sve pohvale za ovaj prijedlog koji je uputio gradonačelnik i mišljenja sam da bi se on trebao uvažiti. Svi rudari su za to. Nije zabilježeno da se neko ovako ljudski, korektno i domaćinski ponio prema rudarima – ističe Avdić.

ČITAJ JOŠ:  U toku završni radovi na postavljanju autobuskih stajališta 

Za ponudu da se rudarima isplati po 4.500 KM čuo je i Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH, koji je, također, dao apsolutnu podršku.

-Razgovarao sam i sa Husićem, on je, također, apsolutno saglasan sa prijedlogom koji je jučer uputio gradonačelnik. Kako mi je kazao, on će, također, razgovarati sa nadležnima u Elektroprivredi BiH koji, u konačnom, daju i konačnu odluku po ovom prijedlogu.  Ne znamo šta će odlučiti, međutim, svi očekujemo da i oni pokažu da su uz svoje rudare kako je to učinio gospodin Kasumović – zaključio je Avdić, napominjući da ovaj prijedlog uopće ne smatraju političkim nego isključivo ljudskim potezom i domaćinskim odnosom prvog čovjeka Zenice prema rudarima što je dokazao više puta.

ČITAJ JOŠ:  "POPIS STANOVNIŠTVA" BABINSKOG SLIVA: SDA opet prodala Bošnjake, Biračke odbore dali HDZ-u da vas pokradu!

Podsjetimo, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izjavio je kako je grad spreman oprostiti Rudniku mrkog uglja dug u iznosu od 2,6 miliona KM, ukoliko će Elektroprivreda isplatiti ta sredstva rudarima.

On je naglasio kako komorati svakodnevno riskiraju svoje živote i silaze u utrobu zemlje kako bi zaradili za hljeb sa sedam kora, zbog čega smatra da bi ovaj prijedlog bio od općeg dobra za sve rudare.

“Dakle, od ukupnog duga koji RMU Zenica ima prema Gradu Zenica, a kada se raspodijeli na sve komorate, zeničkim rudarima bilo bi isplaćeno po oko 4.500 KM, plus svi doprinosi. Napominjem, na ovaj način bi svaki rudar dobio po 4.500 KM”, naveo je Kasumović.

Pojašnjava kako bi Gradsko vijeće Zenica, odnosno prozenički vijećnici, odmah bi donijeli odluku o otpisu dugova rudniku Zenica.

ČITAJ JOŠ:  Ubjedljivo prvi na anketi: Čak 46% građana glasati će za Fuada Kasumovića

“Smatram kako bi ta sredstva umnogome pomogla rudarima, a oprost duga konačno stavio tačku na brojna blokiranja i deblokiranja računa. Pozivam Elektroprivredu BiH i Upravu RMU Zenica da prihvate ovaj prijedlog, kojim bi apsolutno pokazali da itekako cijenimo poziv rudara koji, kako bi prehranili svoje porodice, odlaze u jamu i nikada ne znaju hoće li se vratiti kući”, pojašnjava gradonačelnik.

Ukoliko, ipak, Elektroprivreda BiH i Uprava RMU Zenica ne prihvate ovaj prijedlog za rješenje dugogodišnjeg problema, Kasumović ističe kako će Grad Zenica naplatiti svoja potraživanja.

“Uvaženi rudari, moji sugrađani, duboko vjerujem da će oni koji odlučuju o vašim sudbinama u RMU Zenica prihvatiti fer i korektnu ponudu”, zaključio je Kasumović.


Podijelite vijest