Rudari pisali Novaliću: Generalni štrajk i masovni protesti 10. maja

Screenshot 3 1 43
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH upoznao je direktore rudnika iz sastava koncerna, nadležne u Vladi FBiH i Elektroprivredi BiH o mogućem generalnom štrajku i masovnom protestu komorata 10. maja.

O tome su raspravljali na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva ovog sindikata, na kojoj je zaključeno kako je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu koncerna katastrofalno.

Odluke Predsjedništva dostavljene su premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, resornom ministru Nerminu Džindiću, direktoru Elektroprivrede BiH Admiru Andeliji te direktorima rudnika.

Sistematizacija radnih mjesta

Kako navode iz Sindikata, Elektroprivreda BiH i menadžmenti rudnika uglja u sastavu koncerna u potpunosti iskazuju spremnost da, bez obzira na znatan broj nejasnoća, počnu primjenu novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. Rudari strahuju da će to u znatnoj mjeri umanjiti dostignuti nivo njihovih materijalnih prava.

Potpuno je otvorena mogućnost da Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH najkasnije do 30. aprila 2021. godine u skladu s važećim zakonskim propisima izvrši najavu generalnog štrajka u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH za 10. maj 2021. godine. U toku generalnog štrajka će biti održan masovni protestni skup radnika iz rudnika uglja u sastavu koncerna, jedna je od odluka sindikata koju potpisuje predsjednik Sinan Husić.

Protest za 1. maj

Osim toga, a povodom obilježavanja 1. maja, odlučeno je da će u Sarajevu tog dana biti održan protestni skup članova Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH. Skup će biti održan pod sloganom “Ne nepravedenom i nehumanom restrukturiranju rudnika uglja u sastavu koncerna”.

Također, Predsjedništvo i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH pružili su potpunu podršku štrajku u Rudniku uglja “Kreka”, najavljenom za 26. april u Tuzli.