PRIHVAĆENI ZAHTJEVI: Rudari Stare jame Rudnika uglja Zenica izašli iz jame

Protest rudara pogona Stara jama Rudnika mrkog uglja Zenica završen je i rudari prve smjene ponovo su sišli u jamske prostorije.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Menadžment Rudnika prihvatio je zahtjev rudara da se smijeni upravnik Stare jame, a o njihovom drugom zahtjevu o smjeni tehničkog direktora rudnika Zenica raspravljat će se kasnije.

Rudari su tražili i izradu novih pravilnika i akata po kojima se radi u Rudniku Zenica.

Tokom razgovora s menadžmentom rudnika Zenica, grupa rudara noćne smjene koji su odbili da izađu van jame naglasila je da se u radu javlja i mobing prema pojedincima i na ovaj način zatražili da se promijeni upravnik pogona Stara jama.

O ovom zahtjevu izjasnit će se i Nadzorni odbor ovog preduzeća.

Rudnik Mrkog uglja Zenica od prošlogodišnje nesreće u jami Raspotočje ne ispunjava planirane rezultate proizvodnje, ali su isplate ličnih dohodaka redovne i u skladu s mogućnostima ove kompanije.

Prosjek plaća u Staroj jami je oko 911 KM, ali su rudari koji su danas protestirali zahtijevali da se napravi nova preraspodjela prema kojoj bi radnici u direktoj proizvodnji imali veća primanja od radnika koji rade na površini.

-O daljem razvoju situacije u Rudniku Zenica bit će razgovarano tokom naredne sedmice – potvrdio je Feni Mehmed Oruč, predsjednik Sindikalne organizacije RMU Zenica.

Fena