Rudnik u BiH raspametio strance: ‘Skupljaju 102 miliona dolara, novac ćemo vratiti’

vares zlato 220618 15 2
Vares, BiH, 220618. Australska tvrtka u blizini Varesa pronasla odredjenu kolicinu zlata i smatraju da bi ga se na toj lokaciji mogle pronaci vece kolicine. Na fotografiji: spomenik rudarima u Varesu. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Adriatic Metals, britanska kompanija s koncesijom na rudnike u Varešu u BiH i Raškoj u Srbiji, na berzi u Londonu želi prikupiti 102 miliona dolara za dovršetak modernizacije rudnika srebra i cinka u Varešu.

To je najveća ovogodišnja ponuda dionica jedne rudarske kompanije na londonskoj berzi, objavio je Financial Times.

Adriatic Metals već kotira na berzi u Sydneyu, s tržišnom vrijednošću od oko 500 miliona dolara, piše Jutarnji.

Adriatic Metals je kupio bosansku kompaniju Eastern Mining koja je imala dozvolu za iskorištavanje ruda na području historijskog rudarskog grada Vareša.

Riječ je o bivšem Energoinvestovom rudniku olova, cinka i barita.

“Britanska kompanija ponudila je novi život rudarskom kraju koji preživljava pravu krizu nakon pada željezare”, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić tokom prošlogodišnje posjete Varešu.

Nova je kompanija uložila više od 20 miliona dolara na bušotine, plan je investirati do 180 miliona.

Vareš i zlatna groznica - undefined
Arhiv: Vareš i zlatna groznica

“Ideja je da se ovdje otvori rudnik olova, cinka, srebra, zlata i barita, a možda i nekih drugih minerala. Vrlo je značajno da sve što se ovdje radi, rade domaće kompanije”, rekao je Novalić.

Kako prenosi Radio Bobovac, premijer FBiH obećao je podršku federalne vlade prilikom dobivanja svih dozvola.

“Predviđena investicija od 244,5 miliona dolara u Adriatic Metals najveća je pojedinačna investicija u historiji rudarstva u BiH”, rekao je premijer Novalić, dok FT ističe da je riječ o najvećoj investiciji od osamostaljenja BiH.

Portal Radiosarajevo.baje o planovima čelnih ljudi Vareša pisao još u junu 2018. godine. Reporterska ekipa našeg portala stigla je u ovaj grad i razgovarala sa načelnikom Zdravkom Maroševićem, koji je za naš portal govorio o zlatnoj groznici koja je zahvatila Vareš i ovaj dio regije, ali i o drugim zanimljivim temama, koji su ovaj grad učinili drugačijim od drugih…

Vijest da je australska kompanija Adriatic Metals, na prostoru ovog grada otkrila izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala, iz kuća je na ulice izmamila gotovo sve stanovnike.

U ovom brdskom gradiću rata u Bosni i Hercegovini živjelo je 22.000 stanovnika. Skoro 13.000 ih je otišlo, što zbog rata, što zbog mišljenja da će se u bijelom svijetu bolje snaći.

Nakon regionalne priče o zlatu – više neće niko. Niko ne razmišlja o odlasku.

Sa nestrpljenjem čekamo nove vijesti…

GODISNJICA
MARKETING