Portal 072info

RUKOMET: Čelik poražen u Prijedoru

Rukometaši ,,Čelika” , i pored dobre i požrtvovane igre, velike borbenosti i zalagnja svih igrača koji su dobii priliku da igraju – ipak nisu uspjeli prebroditi prepreku zvanu RK Prijedor u Prijedoru. Poraženi su u izvarednoj utakmici, u kojoj se pobjednik nije znao sve do posljednjeg zvižduka sudija Maria Primorca i Žarka Hrstića, inače iz Ljubuškog. Zbog njihove adrese – Ljubuški ,,Čelikovcima” je  SVE vrijeme utakmice  to ,,zvonilo u ušima” što se prepričavalo u rukometnom svijetu u BiH nakon delegiranja – da su te sudije ,,poslate u Prijedor” da, kako se to žargonski kaže ,,povale Čelik u interesu Izviđača”… Pod takvom psihološkim opterećenjem igrači ,,Čelika” su ušli u prvo poluvrijeme, a  ovakvo delegiranje za prvenstvene utakmice ide i na adresu komesara Premijer lige BiH – Zorana Petričevića iz Doboja…

Izgleda nevjerovatno, ali je istinito da je sudijski par Mario Primorac i Žarko Hrstić čak 11 puta samo u prvom poluvremenu utakmice digli ruku (pasivna igra) kad su u pitanju napadi RK ,,Čelika” vršeći na taj način pritisak na igrače gostujuće ekipe, gdje su im u dva takva napada i  oduzeli  loptu, dok ni jednom nisu digli ruku kad su bili u pitanju napadi domaće ekipe RK ,,Prijedoira”!?  Takođe, u početku utakmice (šesti-sedmi minut igre) sudije Primorac-Hrstić su poništila dva potpuno regularna gola, prvo  Semiru Memiću iz kontre, kada je prilikom šutiranja na gol domaćih bio čitav metar ispred crte šesterca, a sudije su svirale povredu golmanskog prostora i drugi put, kada je Davor Kadić prošao pored svog čuvara i ne taknušivši i  postiže gol, a sudije su mu ,,svirale” probijanje!  – tvrdi novinar Draženko  Jurišić, koji je pratio ovu utakmicu i bilježio sve interesantne detalje sa iste.

I u takvoj atmosferi rukometašu RK Čelika su bolje otvorili ovu utakmicu i vodili sve do 18. minute prvog poluvremena, kada su opet uz malu pomoć sudijskog para domaći rukometaši ostvarili seriju od 8:3 gola i završili prvo poluvrijeme u svoju korist (16:11). RK  ,,Čelik” je bio mnogo bolji u drugom poluvremenu čiji je rezultat glasio 15:11 za RK ,,Čelik”.

RK ,,Čelik” je u drugom poluvremenu taktički mnogo bolje postavio igru, stavljajući ,,flastera” (Boško Jolović) najboljem golgeteru ,,Prijedora” (Dejanu Unčaninu),  što je urodilo plodom.  Furioznim napadom i golovima ,,Čelik” već u 40. minuti preuzima vodstvo (18:17 za Čelik), a u 44. minuti rezultat je 21:18 za ,,Čelik” koji potpuno  preuzima ,,sve konce” u igri. Međutim, na kraju se ipak ponovila stara bolest ,,Čelika” – da bodove gube u posljednjih četiri-pet minuta utakmice, jer je u 56. minuti ,,Čelik” još uvijek imao tri gola razlike u svoju korist a onda je ,,Čelik” kraj utakmice odigrao manirom neiskusne ekipe, iako ima veoma iskusne igrače, pa je  na kraju rezultat  glasio – gol više u mreži Jasmina Hadžihasića.  Hadžihasić  je imao svega 8 odbrana, plus odbranio je i četiri penala pa je imao  ukupno ipak nedovoljnih 12 odbrana za 60 minuta, dok su golmani RK ,,Prijedora” imali 16 obrana.

Odavno nismo imali tako dobru atmosferu u timu, raspoloženje igrača, spremnost da se ,,biju” sa dosta oštrom ekipom RK Prijedora. Borbenost i žar i želje za pobjedom je u našoj ekipi bila izrazito izražena tokom cijele utakmice, jer smo znali kakav je ulog: pobjeda u Prijedoru bi  značila gotovo sigurno prvo mjesto ,,Čeliku” na prvenstvoj tabeli na kraju prvenstva – kaže trener Čelika Seldin Rizvanović.

–  Ipak, bodovi su ostali u Prijedoru, što ni oni sami nisu mogli vjerovati, jer  još pet-šest minuta do kraja mi smo imali igru ,,u rukama”’, vodili tri gola razlike, a oni su bili ,,razbijeni”, zbunjeni, nervozni i igrači i njihov trener Bojan Unčanin… Nisu imali rješenja u igri i bili su gotovo kapitulirali! I onda se desilio to što se desilo –  četiri naše greške u napadu i četiri njihova gola i jedan gol prednosti za njih. Suđenje  ja ne volim da  komentarišem, jer mi smo morali utakmicu privesti kraju na  iskustvo našeg tima, a nama se ovakav epilog događa u tri utakmice ovog prvenstva – da vodimo  tri-četiri gola razlike  i od  te ,,baksuzne”  56. minute ,,dobijemo” od protivnika golove i na  kraju izgubimo bodove. Što se sudija tiče, javno pozivam komesara Zorana Petričevića  da pogleda  snimak te utakmice i eventualno preduzme mjere oko spornih detalja koje ističe novinar Draženko Jurišić  – kaže prof. Seldin Rizvanović.

– U svakom slučaju – imamo  još šest utakmica do kraja prvenstva i mi više nemamo pravo ni na jedan kiks!  – dodaje Rizvanović.

RK PRIJEDOR: Beširević (16 odbrana), Bojić (4), Unčanin (7), Miljuš, Popović, Škrha (3), Mirković, Kaurin (4), Dančić (5), Selimbegović, Topić, Janković, Balaban, Čutura, Blagojević (4), Radaković. Trener: Bojan Unčanin.

RK ČELIK: Dervenčić, Martić (3), Ekinović, Mehić, Memić, Mujanović, Jaškić (6), Kadić (10), Hadžihasić (8 odbrana,  plus 4 penala), Zvekić, Begagić (4), Ćosić (2), Tufekčić, Jolović (1), Begović. Trener: Adnan Bašić.

Sudije: Primorac (Ljubuški), Hrstić (Čapljina). Delegat: Stevanović (Banja Luka). Gledalaca: oko 150. Rezultat: 27:26 (16:11). Isključenja: Čelik 2 minuta, Prijedor bez izključenja. Sedmerci: Prijedor 9 (5), RK Čelik 3 (2).

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box