Rukometaši ,,Čelika” ostvarili plasman u ,,Ligi 6” za prvaka države

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Mirza Dervencic

Tri kola prije kraja takmičenja u Premijer lige BiH rukometaši ,,Čelika” su izvanrednim igrama u kontinuitetu tokom jeseni i ovog proljeća već obezbijedili plasman u ,,Ligu 6” za prvaka države, u kojoj će se, odmah po završteku Premijer lige takmičiti tri prvoplasirane ekipe Premijer lige plus tri ekipe iz Regionlane SEHA lige (znači ,,Borac” Banja Luka, ,,Sloga” Doboj i ,,Izviđač” iz Ljubuškog).

,,Čelik” je u 23 kola ostvario 51 bodova, sa 17 pobjeda i 6 izgubljenih utakmica, ima najbolju (pozitivnu) gol razliku od plus 99 golova u Premijer ligi BiH, a golgeteri ,,Čelika” su u 23 kola dali naj-više golova (744 gola – 33 po utakmici!). Treba reći da i tamo gdje su izgubili – igrači ,,Čelika” se nisu obrukali i nisu nadigrani, već su pružili partije dostojne lidera prvenstva. 

Postoje samo teorijske šanse da mi ,,otpadnemo” od ,,Lige 6”. Naime, do kraja prvenstva u Premijer ligi BiH mi igramo sa ,,Krivajom” u Zavidovićima 13. aprila (sada je pauza zbog nastupa  državne reprezentacije), zatim sa visočkom ,,Bosnom” u Zenici i sa ,,Zrinjskim” u Mostaru. Samo kada bi mi izgubili  te sve tri utakmice, a RK ,,Goražde” koji jedini ima teorijske šanse da umjesto jedne od tri sada prvoplasiranje  ekipe u Premijer ligi (,,Konjuh”, ,,Gradačac” i mi) uđe među tri prvoplasirane u Premijer lige pobijedo sve tri utakmice do kraja prvenstva (,,Leotara” u Goraždu, ,,Prijedora” u Prije-doru i ,,Derventu” u  Goraždu, što opet nije nemoguće, obzirom na da seradi o ekipama sa dna tabele) – onda bi naša pozicija da budemo među prve tri ekipe Premijer lige bila ugrožena – analizira trenutno stanje  i položaj ,,Čelika” predsjednik kluba Pane Škrbić.  – Svakako da je ova prvenstvena pauza, zbog nastupa naše državne reprezenatcije dobro došla i da će je treneri Zdenko Antrnović i Seldo Rizvanović i igrači iskoristiti na najbolji mogući način – da malo predahnu i na treninzima popra-ve određene stvari u svojoj igri. U svakom slučaju – čestitam našim igračima na velikoj brobenosti, na znanju i želji da plasmanom u ,,Ligu 6” ostvare najbolje rezultate u 63 godine dugoj istoriji ovog kluba i najbolje rezultate od svih sportskih ekipa u Zenici u ovoj godini. Plasman, pak, na jedno od prva tri mjesta u ,,Ligi 6” obezbjeđuje nam mogućnodst da u narednom prvenstvu umjesto u Premijer ligi BiH igramo u Regionlanoj SEHA ligi   – ističe Škrbić.

Škrbić kaže da igrači i Uprava već misle na ,,Ligu 6”, koja je istorijski izazov za ovu generaciju rukometaša ,,Čelika”,  iako se postavlja pitanje da li će (isključivo zbog  finasijskih razloga) i pristupiti tom takmičenju.

To je potpuno nova Liga i to su novi izdaci i novi troškovi, koje nemamo ni planirane, a kamoli na ,,vidiku” u našembudžetu. Samo organizacija svake te utakmice košta oko tri dočetiri hiljade maraka, plus redovni troškovi. Uprava kluba već radi na tome da obezbijedi taj novac za tu završnicu takmičenja u ,,Ligi 6”, ali to ide izuzetno teško, tako da zaista nije isključena mogućnost na koju me nagovaraju neki najbliži saradnici u Klubu – da kažemo: da evo, ostvarili smo sportski cilj, ostvarili smo plasman u ,,Ligu 6”, a takmičenje u toj Ligi (na našu veliku žalost) prepuštamo nekom drugom. Bila bi to tragedija i za naše igrače koji imaju istorijsku šansu da ostvare san svoje karijere – plasman u Regionalnu rukometnu ligu. Ipak, želim da vjerujem da će se naći sponzori i dobri ljudi koji će željeti i htjeti da se putem našeg Kluba predstave javnosti u BiH i šire i da ćemo na taj način  obe-zbijediti da RK  ,,Čelik” na najbolji mogući način završi ovogodišnju rukometnu priču – govori Pane Škrbić.

 U ime građana Zenice i ljubitelja sporta – nadamo  da će ovaj grad smoći snage (i novca) da RK ,,Čelik”pristupi takmičenju u ,,Ligi za prvaka države” i u ovaj grad dovede ekipe sa sjajnom rukome-tnom istorijom –  ,,Borac”, ,,Slogu”, Izviđač i ostale iz Premijer lige BiH, što će maksimlano napuniti tribine u Gradskoj areni Zenica i možda ovom gradu (zašto da ne – ova ekipa ,,Čelika” to može i zaslužuje) – donijeti u Zenicu prvi puta u svojoj istoriji titulu prvaka države Bosne i Hercegovine.

BRKIĆU – 20 DANA PAUZE

 Na utakmicu posljednjeg kola Premijer lige BiH (RK ,,Čelik” – RK ,,Goražde”)  ružnu mrlju na ovaj meč ostavio je mladi igrač sa brojm 6 rukometaša iz Goražda –  Armin Krakonja, koji je u 59. minuti snažno šakom i bokserskim zahvatom udario u nos izvanrednog beka ,,Čelika” Elvisa Brkića, koji je završio u zeničkoj kantonalnoj  bolnici. Krakonja za svoj bokserski zahvat nije dobio ni žuti karton, a zaslužio je diskvalifikaciju!

Konstatacija doktora je: nos Brkića je slomljen na tri mjesta, isto kao da je boksovao, a ne igrao rukomet!

Klupski dokror i i prim. dr. Amir Salčin, sa ortopedije zeničke Bolnice kaže:

Elvis Brkić najmanje 20 dana ne može na teren! Odmah smo mu uradili potrebne medicinske zahvate i on ne može 20 dana na treninge i mora da miruje – kaže dr. Salčin. 

Interesantno je da bokserski zahvat Krakonje nisu vidjele  niti su sankcionisale sudije – Mladen Dragičević i Vladimir Križanec.

Međutim, prvi puta smo doživjeli da se jedan sudija (ipak) izvinjava igraču i Upravi kluba – kad je vidio povrijeđenog Brkića i epilog bokserskog zahvata. Sudija Križanec je odmah nakon utakmice rekao:

Po stotinu puta se izvinjavam  Brkiću i Upravi ,,Čelika”! Zaista nisam vidio taj udarac igrača ,,Goražda’!’ – kaže Križanec.