Rukovoditeljice OSA-e dala iskaz u Tužilaštvu BiH zbog penzionera Osmice

osa

Vesna Mlinarević i Bruna Jurić, rukovoditeljice Obavješteno-sigurnosne agencije OSA saslušane su jutros u Tužilaštvu BiH, saznaje “Avazov” portal.

One su iskaz dale povodom započete provjere Tužilaštva BiH vezane za informaciju da je direktor OSA Osman Mehmedagić trebao biti još prije četiri mjeseca  penzionisan jer je stekao uslove za penziju.

Mlinarević je direktorica Direktorata za podršku u OSA-i koja je morala biti upoznata s ovom informacijom.

One su iskaz dale u 10 i 11 sati. Mlinarević se u ovoj pravosudnoj instituciji zadržala skoro sat.

Naime, kako smo i objavili, Mehmedagić, prema dokumentaciji u koju smo imali uvid, već ima 40 godina, četiri mjeseca i 26 dana radnog staža (uključujući i beneficirani radni staž), zvanično evidentiranog u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO).

Zakon o radu u institucijama BiH precizirao je da radni odnos po sili zakona prestaje kada zaposlenik napuni 40 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života, što znači da je Bakirov direktor OSA-e trebao još prije četiri mjeseca biti penzionisan i o tome zvanično obavijestiti Zavod PIO.

Zbog toga je Tužilaštvo BiH zvanično zatražilo 11. maja od Zavoda PIO za dostavljanje svih podataka.

Pitanje je dana kada će biti pokrenuta i zvanična istraga protiv Trifka Buhe, Mehmedagićevog zamjenika koji ga je morao penzionisati, a nije. Buha je osoba koja je imala ove podatke, ali ih nije prijavila nadležnoj službi, čime je svjesno prekršio zakon.

Pitanje je hoće li se u cijelu priču ponovo umiješati Ranko Debavec, predsjednik Suda BiH i Mehmedagićev intimus. Sud na čijem je čelu Debevec ranije  je odbio dvije optužnice protiv direktora OSA-e.

Prošle sedmice je pravosnažno oslobođen u ekspresnom postupku optužbi u aferi “BH Posta”.

Također Sud je odbio i sve zahtjeve Tužilaštva da se Mehmedagiću dok traje sudski postupak odrede mjere zabrane.

U jednoj od poruka Mehmedagić kaže zajedničkom prijatelju: „Da znaš da ja do smrti stojim iza Ranka.“