Rumenilo prema obliku lica: Pravi potez ističe ono najbolje

Rumenilo je osnovni alat za davanje svježine licu, a djeluje na principu stvaranja sjenki kojima se naglašavaju njegove konture. Nanošenje rumenila ne treba ograničiti samo na obraze, a jedan potez preko sljepoočnica, na čelo i bradu zaokružiće cijelo lice, pa će djelovati manje našminkano.

Ovalno lice


Idealno mjesto za rumenilo ćete pronaći tako što ćete napućiti usne, a četkicu postaviti na gornji dio jagodične kosti i povući duž udubljenja. Potom se u blagom luku spustite dole sve do ruba lica, tako da ste gotovo zarumenili trougao čiji je vrh kod nosa, a dno uz rub lica. Lice ćete tako optički podijeliti, pa će ono postati izražajnije.

Okruglo lice


Kod ovog tipa lica važno je rumenilom oblikovati nježne rubove, a nipošto nagle prelaze. Savršeno mjesto za nanošenje rumenila odredite tako što ćete obraze lagano uvući između kutnjaka. Udubljenje koje je nastalo premažite rumenilom koje ste nanijeli na usku četkicu tako da ga nanosite od ruba lica ka nosu.

Četvrtasto lice

Duž cijele konture lica oblikujte mekane rubove nježnim potezima četkice na koju ste nanijeli rumenilo. Naročito je važno da ga nanesete uz sam korjen kose i da uz rub lica ono bude jače, a prema sredini lica blaže.

Srcoliko lice

Rumenilo kod ovog oblika lica služi za blago izjednačavanje proporcija. Malu količinu rumenila treba staviti na vrh brade i sredinu čela. Kod ovog tipa treba naglasiti same jagodice. Nasmiješite se u ogledalo i uz nekoliko poteza četkicom od sredine lica ka spolja osjenčite uzdignute vrhove jagodica.

Duguljasto lice

Kod ovog oblika važno je optički skratiti lice, a to ćete postići tako što ćete rumenilo nanijeti od jagodične kosti ka ušima, tako da stvorite vodoravnu, a ne vertikalnu sjenku na licu. Time ćete vizuelno proširiti lice i istaći njegove vrline.

Prethodni članakMolerski tandem: Selma i Yalcin plijene pažnju farbanjem minareta na ekstremnim visinama
Sljedeći članakFalcao potpisao za United, ali zbog pravila fair-playa, prvu godinu je na posudbi