Rusi došli u Bjelorusiju na pregovore, obratili se Putin i Zelenski

206CCA98 6696 4E09 9220 B0ECBFCF9C8A

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u četvrti dan. Tokom noći krenuli su novi žestoki napadi u okolici Kijeva. 

Evropska unija i zemlje Zapada odlučile su u subotu navečer ukinuti SWIFT sistem plaćanja za neke ruske banke. Najavili su i da će paralizirati imovinu ruske centralne banke, a ruskim oligarsima bit će zabranjeno korištenje finansijske imovine na europskim tržištima.

Ključni događaji danas:

– Zapadne zemlje i Evropska unija najavile: Izbacujemo Rusiju iz sustava SWIFT

– Evropske zemlje zatvaraju zračni promet za ruske avione

– Njemačka odlučila: Poslat ćemo oružje Ukrajini

– Zelenskij optužio Rusiju za genocid

– Eksplozije od ponoći obasjavaju nebo. Gore rezervoari goriva u rafineriji nafte Vasiljkiv

– Raste broj civilnih žrtava, stradali dječak (6) i žena

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u četvrti dan

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u četvrti dan FOTO: AGENCIJE

9:16 – Poljska vlada kaže da je više od 121.000 ukrajinskih izbjeglica prešlo preko poljske granice, većina preko glavnog graničnog prijelaza Medyka.

9:04 – Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske snage “potpuno blokirale” južne ukrajinske gradove Herson i Berjansk i zauzele grad Heničensk i zračnu luku pored Hersona, prenijela je novinska agencija RIA. 

8:45 – Obratio se i Zelenski: Pravi izbor je glavni izbor vašeg života

Iskreno želim da Bjelorusija ponovno postane dobra i sigurna kakva se činila svima ne tako davno – rekao je Zelenski.

8:30 – Peskov: Rusi stigli u Bjelorusiju na pregovore s Ukrajinom

– Bit ćemo spremni započeti ove pregovore u Gomelu – rekao je glasnogovornik.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pripremilo sve što je potrebno za sastanak i da je sada angažirano na rješavanju protokolarnih pitanja.

8:22 – Kremlj spreman za pregovore s Ukrajinom u Bjelorusiji, oglasio se Putin.

Ruske agencije javljaju da je Kremlj spreman za pregovore s Ukrajinom u Bjelorusiji, javlja AFP. Putin se jutros kratko pojavio na ruskoj televiziji te prvi put od petka komentirao invaziju na Ukrajinu.

8:06 – BBC javlja kako se opet čuju eksplozije zapadno od centra Kijeva. 

Prije toga oglasile su se sirene.

7:41 – BBC prenosi informaciju iz ukrajinskih medija prema kojoj je ruska vojska zauzela još jedan ukrajinski grad Novu Kahovku na jugu Ukrajine.

Gradonačelnik Volodimir Kovalenko navodno je rekao da su ruske trupe zauzele zgradu gradske uprave i uklonile sve ukrajinske zastave sa zgrada.

7:34 – Šef regionalne uprave Harkova Oleg Sinegubov izjavio je da su vojna vozila “upala u grad”.

– Ne napuštajte skloništa! Oružane snage Ukrajine eliminiraju neprijatelja. Civile molimo da ne izlaze na ulice, poručio je.

7:29 – Anonymous: Srušili smo stranicu čečenske vlade

Hakerska grupa Anonymous tvrdi da je onesposobila web stranicu čečenske vlade 12 sati nakon što je regija koja je saveznik Rusije rekla da šalje vojnike u Ukrajinu.

7:05 – Ruske snage su ušle u Harkov

– Došlo je do proboja u centralni dio grada – objavio je čelnik regionalne državne uprave Oleg Sinegubov. Pozvao je lokalno stanovništvo da ostane u skloništima.

6:45 – Zelenski zahvalio Makronu na slanju odbrambene vojne opreme

Emanuel Makron je u subotu oko ponoći nazvao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog koji mu je zahvalio na tome “što je odgovorio na traženje Ukrajine u vezi s obrambenom vojnom opremom”. Francuska je u subotu odlučila povećati pomoć Ukrajini, u odbrambenoj vojnoj opremi.

6:33 – Američki Institut za proučavanje rata objavio je najnovije procjene kretanja ruskih snaga u Ukrajini. 

Crvenom bojom označena su područja koja su pod okupacijom Rusije.

6:30 – CNN: Ubijen šestogodišnji dječak u Ukrajini

Četvrtog dana žestoke invazije na Ukrajinu, prema trenutno dostupnim informacijama, ubijena je jedna žena u granatiranju stambene zgrade u Harkovu. Pored toga, CNN javlja da je šestogodišnji dječak poginuo u unakrsnoj vatri na zapadu Kijeva ranije večeras. On je najmlađa žrtva rata do sada.

6:20 – Oglasila se gradonačelnica Vasilkiva.

– Noć će biti teška ovdje, kao i u Kijevu, ali mi ćemo stajati na svome i pobijedit ćemo, jer je Bog s nama – dodala je.

Tokom noći su krenuli novi žestoki napadi u okolini Kijeva. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva. U gradu je pogođeno veliko skladište nafte, dok je u Harkivu, prema pisanju ukrajinskih medija, pogođen plinovod.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji. Neke banke isključene su iz SWIFT-a, globalnog sistema plaćanja. Najavili su i da će paralizirati imovinu ruske centralne banke, a ruskim oligarsima bit će zabranjeno korištenje finansijske imovine na evropskim tržištima.

Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OCHCR) objavio je da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja.

Avaz

206CCA98 6696 4E09 9220 B0ECBFCF9C8A
Govo
Prethodni članakKako se Putinov najjači zagovarač okrenuo 180 stepeni
Sljedeći članakDodik o Danu nezavisnosti BiH: Falsifikat falsifikata, slavlje početka rata