Rusi protraćili prednost u ljudstvu, propao plan za opću ofanzivu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj s ukrajinskog ratišta u kojem stoji da načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov protraćio prednost u ljudstvu, te da mu je propao plan da pokrene opću zimsku ofanzivu uz ogromne žrtve.

Na početku ističu da je general Gerasimov komandu nad “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini preuzeo 11. januara 2003. godine.

– Gerasimovljev mandat karakterizira nastojanje da se pokrene opšta zimska ofanziva s ciljem proširenja ruske kontrole nad cijelim regionom Donbasa. Osamdeset dana kasnije, sve je očiglednije da je ovaj projekat propao – naveli su iz ministarstva.

Smatraju da su ruske snage na nekoliko dijelova fronta u Donbasu ostvarile samo neznatne dobitke po cijenu desetina hiljada žrtava. Dodaju da su u tim akcijama u velikoj mjeri izgubili privremenu prednost u ljudstvu stečenu jesenjom “djelimičnom mobilizacijom”.

– Nakon deset godina na čelu ruske komande, postoji realna mogućnost da Gerasimov pomiče granice koliko daleko će rusko političko vodstvo tolerirati ruski neuspjeh – zaključuju iz britanskog ministarstva odbrane.

Avaz