Rusi se pripremaju za duel sa “Zmajevima”. Ko je jači: Dodik ili Nogometni savez BiH?

Podijelite vijest

Predsjednik Ruskog nogometnog saveza Aleksandar Dyukov ocijenio je mogućnost odigravanja utakmice između Rusije i Bosne i Hercegovine.

Hoće li biti utakmice protiv BiH, pitali su ruski novinari Dyukova?

“U ovom trenutku pretpostavljamo da smo se dogovorili sa Savezom BiH da će se utakmica održati. Da, postoje izjave niza igrača da će odbiti sudjelovati u utakmici.

Čekaju potvrdu

Naravno, želimo igrati s najjačima. Ali čak i ako neki od igrača neće doći, susret je nama neophodan. 

Što se potvrde tiče, čekamo 10. oktobar. Tog dana će Nogometna federacija BiH dati konačan odgovor. Pripremamo se za utakmicu”, rekao je Dyukov, prenijeli su ruski mediji.

ČITAJ JOŠ:  Dodik: Napad na Sabornu crkvu poruka Srbima da nema života za njih u FBiH

Podsjetimo, Komisija za hitnost NSBiH je dala zeleno svjetlo za odigravanje ovog duela, koji bi se odigrao 19. novembra u Sankt Petebrugru.

No, nakon burne reakcije javnosti, kao i naših vodećih igrača, poput Edina Džeke i Miralema Pjanića, koji su jasno dali do znanja da se nemaju namjeru odazvati pozivu za ovu utakmicu, NSBiH je zakazao sjednicu Izvršnog odbora za 10. oktobar na kojem bi trebala pasti konačna odluka.

Ako je neko i sumnjao u to da je odluka o prihvatanju poziva iz Rusije isključivo političke prirode, dileme je razbio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se prilikom nedavne posjete ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, pohvalio kako je osigurao da reprezentacija BiH gostuje u Rusiji. 

ČITAJ JOŠ:  Dodik: Napad na Sabornu crkvu poruka Srbima da nema života za njih u FBiH

“Posebno sam ponosan što će se to desiti, iako dio zemlje nije bio za to”, rekao je tada Dodik, a kasnije pojasnio:

Moguć bojkot

“Fudbalski savez BiH, koliko ja znam, donio je tu odluku. Meni je to važno zbog Rusije. Ja neću ni tada navijati za BiH, ali mi je drago da se odigra jedna takva utakmica. Vjerujem da će se utakmica odigrati. U ovom trenutku djeluje da hoće.

Vidjet ćemo, ima još vremena do toga. Ali mislim da ovi ljudi nisu spremni da se povuku. Moguće da dođe do bojkota igrača, reprezentativaca, ali je moguće da se napravi sastav koji je moguć, pa da se odigra ta utakmica”.

ČITAJ JOŠ:  Dodik: Napad na Sabornu crkvu poruka Srbima da nema života za njih u FBiH

Hoće li Dodik preko svojih rodbinskih i drugih veza u NSBiH uspjeti progurati ovu zaista nakaradnu ideju, o gostovanju u državi koja već više od pola godine napada i uništava susjednu Ukrajinu i tako nas okrenuti protiv čitave ne samo svjetske nogometne porodice, saznat ćemo uskoro…