RUŠI SVE PREDRASUDE: Svojim kamionom prešla cijelu Evropu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Posao vozača kamiona, kao izuzetno težak i naporan, do skoro je bio rezervisan isključivo za predstavnike jačeg pola.

Međutim, vremena se mijenjaju pa se sada u kabinama i za volanom velikih teretnjaka može vidjeti i po neka žena. Živka iz Čačka upravo je jedna od tih neustrašivih dama. Ovaj nesvakidašnji kamiondžija bez teksta ostavlja brojne kolege, kad svaki dan preveze preko 100 tona kamena, koji se ugradi u trasu auto-puta Preljina Požega.

– Svakome je čudno kada vidi ženu za volanom teškog kamiona, ali ja nemam strah jer vozim već dugo. Nije bilo lako na samom početku, ali živ se čovjek na sve navikne. Na velikim točkovima obišla sam cijelu Evropu. Vozila sam kamion sa ceradom, teško je bilo kad sve zaledi na debelom minusu, a vi morate da utovarate ili istovarate robu, a ništa lakše nije ni bilo ni kad su velike vrućine – kazala je za RINU Živka.

Ova sposobna Čačanka dugo godina radila je kao vozač u fabrici konfekcije, pa se nerijetko dešavalo da noćima spava u kabini. Bez straha i panike, profesionlano je obavila svaki zadatak koji se našao ispred nje.

– Tada sam iz Gornjeg Milanovca prevozila robu, gdje sam sama zbog pauza i gužvi na granicama provodila i po petnaest dana. Imala sam strah kako ću izdržati, ali sam se na kraju izborila sa sobom i uspjela. Dešavalo se da pukne guma, koju sam sama mijenjala ali hvala Bogu u kojoj god da sam firmi bila imala sam kolege koje su uvijek priskakali u pomoć – rekla je ona.

Živka ruši sve predrasude kad je u pitnju bilo kakva podjela na muške i ženske poslove. Pola svog života provela je kao vozač kamiona, krstareći od Danske do Makedonije, pa sve do Španije. Njan radni dan počinje ranom zorom, a završava se u sumrak, kada izlazi iz kabine šlepera, ostavlja ključeve i prelazi na drugi još važniji – posao majke, supruge i domaćice

– Sve može da se postigne. Evo ja sam živ dokaz da su žene ravnopravne u mnogim poslovima sa muškarcima. Trenutno moja stalna trasa na dnevnom nivou je od Jelen Dola, kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru do kampa u Lučanima gdje se istovara materijal koji se ugrađuje u trasu budućeg autoput – istakla je.

Na istom poslu, punu podršku joj pruža njen suprug sa kojim radi rame uz rame. Živkina jača polovina nije štedjela komplimente za ovu super ženu koja sve stiže.

– Nije što je moja ali je sposobna, uspjeva da postigne sve. Vjerovali ili ne, ona ovaj posao voli i kad obavi zadatke u kući je vrijedna domaćica i majka, a nađe se uvijek i slobodnog vremena, pa možemo mnogo toga da isplaniramo – rekao je njen muž Goran.

Živka je uspjela u svojoj namjeri da, odgoji djecu i izvede ih na pravi put, a usput radi posao koji također voli, prenosi b92.

GODISNJICA
MARKETING