Screenshot 6 37
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Plan vlasnika Rafinerije nafte Brod, kompanije Zarubežnjeft, da prodaju gas u BiH je propao, iako su oni imali ozbiljne namjere da se uključe u ovaj biznis.

Naime, kako piše portal Capital.ba, Regulatorna komisija za energiju RS-a (RERS) je, izdala dozvolu da Rafinerija Brod može koristiti gasovod, koji je svojevremeno pod okriljem noći postavljen ispod rijeke Save. Međutim, u istom rješenju je navedeno kako Rafinerija taj gas može koristiti isključivo za vlastite potrebe.

Kompresorska stanica

– Direktnim gasovodom može se vršiti snabdijevanje prirodnim gasom samo krajnjeg kupca, odnosno kupaca koji kupuje prirodni gas za vlastite potrebe, jer bi u suprotnom kupovina prirodnog gasa bila u svrhu preprodaje odnosno obavljanja tržišne djelatnosti, čime bi direktni gasovod izgubio svoj status i postao gasni sistem ili jedan njegov dio, te bi se prilikom izgradnje i korišćenja i tretirao kao gasni sistem, navodi se u rješenju RERS-a.

Ovakvim rješenjem vlasnici Rafinerije nisu bili nimalo zadovoljni. Tim prije što su u krugu Rafinerije izgradili i kompresorsku stanicu za gas, kapaciteta 40 miliona kubnih metara, iz koje su namjeravali prodavati ovaj energent potrošačima u BiH.

Zbog toga su, kako piše Capital.ba, pripremili žalbu koju su uputili RERS-u, ali su je navodno naknadno povukli, nakon što su nezvanično iz RERS-a dobili “haber” kako će prigovor biti odbijen.

Inače, izgradnja gasovoda kojim se treba opskrbljivati Rafinerija od samog početka izaziva kontroverze. Naime, vlasnici Rafinerije su iskoristili zakonsku mogućnost da sami izgrade direktni gasovod, ako im isporučilac, a u RS-u je to Gas promet sa Pala, nije u mogućnosti dostaviti ovaj energent. Kako Gas promet nema gasovod kojim bi isporučio gas, tačnije imaju samo nekoliko kilometara od zamišljene tačke na granici BiH i Srbije do mjerne stanice u Zvorniku, vlasnici Rafinerije su dogovorili izgradnju direktnog gasovoda i kupovinu od Crodux plina iz Hrvatske.

Zaobilaženje države

Međutim, vlasnici Rafinerije su sve dozvole i saglasnosti tražili od entitetskih vlasti, potupno zaobišavši državne institucije. Zbog toga su bila sasvim opravdana reagovanja nadležnih iz FBiH, jer je postojala mogućnost da Rafinerija neovlašteno počne prodavati gas i u FBiH.

image

Sljedeću kontroverzu izazvalo je samo polaganje cijevi, koje je obavljeno u toku jedne noći. Opet su zaobiđene državne institucije, a prije svih Granična policija. Zbog toga je i pokrenuta istraga o ovom slučaju, ali za sada javnost nije upoznata da li je tom istragom išta otkriveno. Trenutno djeluje tako da vlasnici Rafinerije mogu raditi šta žele, a da im nijedna državna institucija ne može ništa.

Inače, Rafinerija Brod od 9. januara 2019. je prekinula proizovdnju, čemu je prethodila eksplozija iz oktobra 2018. godine, kada je poginuo jedan radnik. Prema podacima portala Capital.ba, ponovno pokretanje proizvodnje očekuje se u narednim mjesecima.