Rusija bi u svakom trenutku mogla izvesti vojnu akciju: SAD preporučuje svojim državljanima da napuste Ukrajinu

SAD je u nedjelju objavio da je naložio povratak kući članova porodice zaposlenika veleposlanstva u Ukrajini, preporučivši svim američkim državljanima da razmotre mogućnost odlaska zbog prijetnje ruske vojne akcije.

Američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je odobrilo “dobrovoljni odlazak američkih državnih službenika i naredilo odlazak članova njihovih porodica iz veleposlanstva u Kijevu zbog kontinuirane prijetnje ruske vojne akcije”.

Američkim državljanima u Ukrajini preporučili su da razmisle o mogućnosti odlaska.

– Američki državljani u Ukrajini trebali bi razmotriti mogućnost odlaska bez odlaganja, koristeći mogućnosti komercijalnog ili drugih, privatno dostupnih opcija transporta – objavio je u nedjelju navečer State Department u informacijama o putovanjima.

Američko veleposlanstvo u Ukrajini objavilo je da se o tom potezu konzultiralo s ukrajinskom vladom i da koordinira korake sa saveznicima i partnerskim veleposlanstvima u Kijevu koja utvrđuju svoj stav.

– Rusija bi u svakom trenutku mogla izvesti vojnu akciju i vlada SAD-a neće biti u poziciji evakuirati američke državljane u takvoj krizi, pa se (…) moraju pripremiti – stoji u priopćenju veleposlanstva.

Veleposlanstvo u Kijevu i dalje radi a otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini, rekli su dužnosnici State Departmenta.

Građanima u SAD-u ministarstvo savjetuje da ne putuju u Ukrajinu “zbog pojačane prijetnje ruske vojne akcije i covida 19”.

– Budite na pojačanom oprezu u Ukrajini zbog kriminala i nereda. Rizik je u određenim područjima pojačan – stoji u obavijesti.

Upitano zašto je odluka o povlačenju članova obitelji zaposlenih u veleposlanstvu donesena baš sada, ministarstvo se pozvalo na prošlosedmično upozorenje Bijele kuće o mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Moskva je u više navrata otklanjala tu mogućnost, napominje agencija dpa.

Viši dužnosnik State Departmenta govorio je u telekonferenciji s novinarima o “preventivnim mjerama”, navodi dpa.

New York Times izvijestio je u nedjelju navečer da predsjednik Joe Biden razmatra mogućnost slanja nekoliko hiljada američkih vojnika saveznicima u NATO-u u istočnoj Europi i na Baltiku.

Pentagon nije želio komentirati izvješće NYT-a, ali je istaknuo da je njihov glasnogovornik John Kirby u Petak izjavio da “ćemo se pobrinuti da pripremimo opcije kako bismo umirili naše saveznike, posebno na istočnom boku NATO-a”, prenose Agencije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE