Rusija će vjerovatno izvesti ograničen vojni napad na Ukrajinu

E83AD0E6 037B 4D66 A18D 327BC6D448C0
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Rusija i dalje šalje vojnike na ukrajinsku granicu i vjerovatno će izvesti ograničen vojni napad na tu Ukrajinu, rekao je u srijedu direktor estonske obavještajne službe, Mikk Marran.

On kaže kako će potencijalni napad uključivati raketiranje i okupaciju ključnog terena u Ukrajini, prenosi agencija dpa.

“Naša je procjena sada da će izbjegavati gradove s velikim brojem stanovnika budući da je potrebno puno vojnika da kontrolišu ta područja. Ali nije jasno što bi ruske jedinice mogle učiniti”, rekao je Marran na brifingu za novinare u povodu predstavljanja godišnjeg izvještaja njegove agencije.

Druga mogućnost mogla bi biti intenzivne borbe iz dvije odmetnute regija na istoku Ukrajine.

“Takva eskalacija jako je vjerovatna i na taj će način Rusija vjerovatno moći uvjerljivo poricati svoju upletenost i izbjeći sankcije”, rekao je on.

“Bude li Rusija uspješna u Ukrajini, to bi je ohrabrilo da poveća pritisak na Baltik u godinama koje dolaze. Prijetnja ratom postala je glavni politički alat za Putina”, rekao je.

On je naveo i kako estonski obavještajci znaju da se oko 10 borbenih grupa ruske vojske kreće prema ukrajinskoj granici, gdje je raspoređeno već 100 borbenih grupa ili oko 170.000 vojnika.