Rusija nuklearne projektile navodno prevozi na samo 50 km od granice s Finskom

Rusija je, po svemu sudeći, počela premještati nuklearne rakete na finsku granicu samo dan nakon što je ta zemlja objavila da će se kandidirati za članstvo u NATO-u – javlja Daily Mail Online.

Video objavljen danas na ruskim društvenim mrežama prikazuje kamione s balističkim projektilima Iskander – koji mogu biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama – kako se kreću autocestom, navodno do Viborga na finskoj granici.

– Čim je predsjednik Finske rekao da ulaze u NATO, cijela divizija Iskandera, njih sedam… kreće prema Viborgu – kaže narator u videu. Nakon što su Finska i Švedska objavile službene planove za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je danas da je taj potez “teška pogreška” i da će imati “dalekosežne posljedice”.

Viborg se nalazi samo pedesetak kilometara od Finske odnosno oko 200 kilometara od Helsinkija, što glavni grad stavlja u domet ruskih projektila.

Za to vrijeme, NATO savez priprema veliku vojnu vježbu u Estoniji kako bi uvježbao svoj odgovor na eventualni napad iz Rusije. Vježba je jedna od najvećih koje su se odvijale izvan SAD-a od raspada Sovjetskog Saveza 1991., podržana s dodatnih 900 britanskih vojnika raspoređenih u Talin još u februaru, prije izbijanja rata u Ukrajini.

Copy
Prethodni članakDržavljanin BiH uhvaćen u Crnoj Gori sa skoro pola kilograma marihuane
Sljedeći članakUspješna priča iz BiH: Posvećenim radom do evropskog tržišta