Rusija planira kliničko ispitivanje jedinstvene vakcine protiv gripe i korone

Screenshot 3 1477 6

Ruski istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya, planira krenuti sa prvim kliničkim ispitivanjima kombinovane vakcine protiv gripe i koronavirusa do 2022. godine. Kako je naveo u izjavi za TASS, direktor Centra Alexander Gintsburg, prva klinička ispitivanja ove vakcine trebalo bi da počnu tokom 2022. godine nakon što se obave testiranja na životinjama.

“Već imamo u planu klinička istraživanja. Stvorili smo takvu tehnologiju koja nam daje nadu da će biti moguće proizvesti ovakvu vakcinu. Planiramo započeti klinička ispitivanja do polovine sljedeće godine, a prije samog testiranja na ljudima, obavili bismo nekoliko istraživanja na životinjama”, rekao je direktor centra Gamaleya Alexander Gintsburg.

Gintsburg je također dodao da će se prototip kombinirane vakcine razviti tokom 2021. godine što će biti preduslov za klinička ispitivanja. Prema njegovim riječima, kombinovana vakcina sadržavala bi komponente različitih sojeva virusa gripe i protein koji sadrži koronavirus.

Kako su naveli iz instituta Gamaleya, cilj je proizvesti efikasnu vakcinu koja bi ponudila stanovništvu jedinstvenu zaštitu od gripe, ali i koronavirusa, a to je naročito značajno u zimskom periodu kada je virus gripe i najaktivniji što stvara dodatni problem ljekarima u vremenu pandemije.

Klix