RUSIJA PODRŽAVA IRAN: Napad u samoodbrani

RUSIJA PODRŽAVA IRAN: Napad u samoodbrani

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije nedavno je reagiralo na iranski napad na Izrael, istovremeno iskoristivši priliku za kritiku zapadnih zemalja.

Glasnogovornica ministarstva, Marija Zaharova, u svom saopćenju istaknula je da je Iran izveo napad u okviru prava na samoodbranu, u skladu s Članom 51. Povelje UN-a, kao odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.

“Nažalost, zbog stava zapadnih članica, Vijeće sigurnosti UN-a nije moglo adekvatno odgovoriti na napad na iransko konzularno predstavništvo”, navela je Zaharova.

U saopćenju se također izražava najveća zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regionu te se ističe da nerješavanje brojnih kriza na Bliskom istoku, posebno u području palestinsko-izraelskog sukoba, može dovesti do povećanja napetosti.

“Pozivamo sve uključene strane na suzdržanost. Nadamo se da će regionalne države rješavati postojeće probleme političkim i diplomatskim putem”, dodaje se u saopćenju.

Ova reakcija Rusije dolazi u kontekstu sve veće napetosti u regiji te ukazuje na važnost diplomatskog dijaloga u rješavanju sukoba.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS