Rusija pojačala isporuku plina preko Turskog toka preko kojeg se snabdijeva i BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ruski energetski gigant “Gazprom” povećao je protok plina ka Mađarskoj preko “Turskog toka”, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova Mađarske.

Plin u Mađarsku stiže iz Srbije Turskim tokom, a istim putem plin dobija i Bosna i Hercegovina.

Državni tajnik mađarskog ministarstva vanjskih poslova Tamas Mencer podsjetio je da se šef mađarske diplomatije Peter Szijarto prošlog mjeseca sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom te da je uz to zatražio dodatnih 700 miliona kubnih metara plina na količine plina predviđene prethodnim ugovorom s Rusijom.

Prema njegovim riječima, na temelju kasnijeg sporazuma “Gazprom” je počeo povećavati protok prema Mađarskoj.

Mencer je istakao da će “Gazprom” tokom augusta prethodno dogovorenim količinama isporučenim “Turskim tokom” dodati 2,6 miliona kubika plina dnevno, te da će se dodatno pregovarati o isporukama u septembru.

Prema sporazumu potpisanom prošle godine, a prije početka rata u susjednoj Ukrajini, Mađarska je dobijala 3,5 milijardi kubika plina godišnje preko Bugarske i Srbije temeljem dugoročnog ugovora s Rusijom te dodatnih milijardu kubika plina iz Austrije.

Ugovor između Mađarske i “Gazproma” potpisan je na 15 godina, s mogućnošću promjene otkupljene količine nakon pet godina.

Klix