Rusija postala najveći izvoznik goriva u Kinu, prodaju sa velikim popustom

Rusija je postala najveći kineski dobavljač nafte jer je ta zemlja prodavala naftu po sinženoj cijenu Pekingu zbog sankcija. Uvoz ruske nafte u Kinu porastao je za 55 posto u odnosu na godinu ranije.

Kina je povećala kupovinu ruske nafte unatoč potražnji smanjenoj zbog Covid zatvaranja i usporavanjem gospodarstva.

Kineske kompanije, uključujući državnog rafinerijskog diva Sinopec i državnu Zhenhua Oil, povećale su kupnju ruske sirove nafte posljednjih mjeseci nakon što su im ponuđeni veliki popusti jer su kupci u Europi i SAD-u izbjegavali ruske energente u u skladu sa sankcijama zbog njenog rata protiv Ukrajine .

Prema podacima kineske Opće carinske uprave, uvoz u Kinu, koji uključuje zalihe koje se pumpaju kroz cjevovod Istočni Sibir -Tihi okeana i otpremu morem, iznosio je gotovo 8,42 miliona tona prošlog mjeseca.

To je gurnulo Saudijsku Arabiju, nekadašnjeg najvećeg kineskog izvora sirove nafte, na drugo mjesto sa 7,82 miliona tona.

Kina nije jedina država koja pokušava da iskoristi ruske nevolje sa izvozom nafte da bi dobila velike popuste. Indija je također jedna od država koje su povećale kupovinu ruske nafte.

Nakon povećanja prihoda po početku rata, ruska zarada od nafte se sada počela smanjivati, a proces će se samo ubrzati dok evropske države pronalaze alternativne izvore za nabavljanje nafte.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE