Rusija priznala da koristi strašno novo oružje u Ukrajini

Ruska vojska u regiji Harkiv koristi svoje najnovije višecijevne bacače raketa, oružje koje se može opisati kao “ogromni bacač plamena”, piše Klix.

Prema riječima visokog dužnosnika ruske vojske, koje je rekao za rusku agenciju TASS, radi se o raketi TOS-2 Tosočka koja je termobarična odnosno vakuumska raketa.

Ona stvara ogromne eksplozije zapaljenjem plina prilikom detonacije, pri čemu isisava kisik iz pogođenog područja, prenosi BBC.

Podsjećamo, Ukrajina je prošle sedmice optužila Rusiju da su njene snage, na šesti dan invazije, na ukrajinskom tlu iskoristile termobarično oružje, poznato i kao vakuumska bomba.

“Danas su upotrijebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom”, rekla je prošle sedmice ambasadorica Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama Oksana Markarova novinarima nakon što je izašla sa sastanka s američkim kongresnicima u Washingtonu.

Rusija je ranije potvrdila da koristi rakete tipa TOS-1 Soncepjok (plamteće sunce, op.a.) protiv ukrajinskih meta u Donbasu.