20200623224949 606442
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Rusija je sasvim slučajno zbog rupe u zakonu priznala jedan gej brak tako što je poslala poresku prijavu istaknutom LGBT aktivisti koji se sa svojim partnerom vjenčao u SAD.

Ovo je drugi put da su ruski zvaničnici nehotice priznali gej brak zbog pravne rupe u porodičnom zakonu zemlje, piše “Moskva tajms”.

Direktor ruske mreže LGBT Igor Kočetkov rekao je da je primio početkom ovog mjeseca poresku olakšicu od ruske Federalne službe na ime svog supruga.

“Država je napravila ovaj odbitak poreza i tako priznala naš brak”, napisao je Kočetkov na Facebook i to na godišnjicu braka sa Kirom Fjodorovim.

Rusija ne regstruje istopolne brakove, međutim, ruski porodični zakon priznaje brakove koji su registrovani u inostranstvu sve dok nisu između bliskih srodnika ili ljudi koji su već registrovani kao vjenčani.

“Pošto nijedan od nas nema drugi brak, nismo bliski rođaci, usvojitelji ili usvojena djeca… naš brak je priznat u Rusiji”, napisao je on.

Moskovska civilna služba je 2018. godine priznala brak gej para koji se vjenčao u Danskoj, ali je državna služba kasnije odbila registraciju ovog braka. Par je nakon prijetnji napustio Rusiju, prenosi “Telegraf.rs“.

Rusi će sljedeće nedjelje glasati za paket ustavnih promjena koji, osim što će Vladimiru Putinu omogućiti ostanak na vlasti do 2036, još jednom naglasiti da je brak unija između muškarca i žene.