putin 1024x690 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Ruska Federacija mogla bi u narednom periodu da ima odlučujuću ulogu u porazu opakog koronavirusa na tlu Evrope, budući da je predsjednik te zemlje Vladimir Putin najavio kako bi do juna mogao da isporuči čak 50 miliona doza ruske vakcine Sputnjik V na tlo Starog kontinenta.

Problem nabavke

Da je takav scenario sve bliži ostvarenju svjedoči i činjenica da je Evropska agencija za lijekove (EMA) već počela procjenu cjepiva napravljenog u Rusiji, pa se očekuje da će osim Hrvatske, koja je već najavljivala kako je spremna da stavi u promet Sputnjik V, to učiniti i mnoge druge članice EU suočene s problemom nabavke vakcina.

– Nakon odobrenja EMA bit ćemo u mogućnosti da osiguramo cjepivo za 50 miliona Evropljana počevši od juna – saopštio je Kiril Dmitriev, glavni izvršni direktor državnog Ruskog fonda za direktna ulaganja.

Treći val

Međutim, kako navode hrvatski mediji, zvanični Zagreb strahuje da je juni predaleko s obzirom na to da je treći val pandemije već na pragu, pa se očekuje da bi vlasti zemlje naših suseda, iako su članica EU, lako mogle da zaobiđu proceduru EMA i pohrle po rusku vakcinu.

Naime, Jutarnji list otkriva da je namjera Hrvatske bila da, uprkos strogim procedurama Evropske unije, ona ipak nabavi najmanje milion doza Sputnjika V koje bi čekale odobrenje EMA. Međutim, postojao je i plan za slučaj da to odobrenje ne stigne dovoljno brzo, a po kom bi reagovala Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i na osnovu dokumentacije iz Ruske Federacije samostalno dala zeleno svjetlo za upotrebu cepiva.